Do buše jen s pořádnými zásobami

„Jsme někde v hloubi duše pořád divoši, kteří potřebují pořádný kus masa, a to maso musí být cítit ohněm.“ Frank se smál a házel do košíku další balíček klobás. „Tady grilují i vegetariáni. Jinak by se s nimi nikdo nebavil. A dobře ogrilovaná paprika je nakonec docela dobrá.“ Kupujeme zásoby na cestu do buše. Zatímco já myslím na pečivo, těstoviny a rýži, Frank se uvelebil mezi regály s masem a vypadá to, že nakupuje pro celý autobus. „Vždycky se najde někdo, kdo se rád přidá,“ vysvětluje. „U ohně nemůžeš sedět sám. To vypadáš jako zoufalec. Anebo ve dvou. Nechci, aby nás pokládali za broučky,“ chechtá se. „Musíš mít maso pro hosty.“

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování v buši. Jihoafrická republika. I čaj a káva se musí umět udělat na ohni.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Braai

Slovo „braai“ sice znamená v afrikánštině „gril“, ale je to spíš společenský zvyk, událost, něco jako u nás jít na pivo. Většina etnických skupin v Jihoafrické republice, Botswaně, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe a Zambii přijala „braai“ za své. Braai má své tradice a společenské normy. Ani černá, ani bílá jihoafrická kultura nepřipouští, aby maso na braai připravovaly ženy. Je to navýsost mužská záležitost. Braai je venku, na vzduchu, a kolem ohniště je při přípravě masa jen mužský prostor. Ženy jsou v kuchyni a připravují saláty, dezerty a zeleninu. Muži musí probrat své záležitosti a ženy své. Braai vládne hostitel, ostatní muži pomáhají, jen když jsou vyzváni. Jejich úkolem je popíjet.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

 

Přečtěte si o místech, ke kterým grilování patří.

Posedlost „parťáctvím“

Toulali jsme se s Frankem u hranic s Botswanou. Neměli jsme žádný pevný itinerář. Když jsme přijeli do prvního kempu, vybalil Frank kovanou trnož, malou vanu přenosného ohniště a hned rozpaloval dřevěné uhlí. Nezajímal se o to, kde jsou záchody, kde je sprcha, nestavěl stan, nevybaloval věci. Vytáhl braaistand, postavil kolem něj tři křesílka a staral se o oheň. Teprve když uhlí nabíralo dech, pustil se do dalších věcí. V kempu nebylo moc lidí a auta a stany byly umístěny dost daleko od sebe. Stejně ale hodně rychle všichni věděli, že se u nás griluje a po setmění jsou všichni zváni. Frank to stačil rozhlásit při jediné cestě na toaletu.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: archiv autora

Když se večer tísnilo u našeho braaistandu osm lidí, zněla jen afrikánština a já sem seděl v křesílku a pozoroval ten šrumec. „Tohle z nás nikdo nevygumuje,“ přišel mi vysvětlit jeden z hostů. „Ten pocit bílého muže. Musíme držet při sobě. Tak už to nastavili naši pradědové. Měli farmy hodně daleko od sebe. Když se potkali, potřebovali se ujistit, že se můžou spolehnout jeden na druhého. A za apartheidu jsme to měli stejné. A teď možná ještě víc.“ Ťukl si se mnou pivem a vrátil se do tlačenice u ohně. To vůbec nezaznamenal, že dva z hostů jsou černí? Frank byl ve svém živlu. Vyprávěl, otáčel klobásy a maso, nechal si podávat jedno pivo za druhým a občas ke mně zabloudil očima a s pusou od ucha k uchu pokýval hlavou. Jako by tím říkal: „To je ono. Takhle má vypadat správný večer.“

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: CK Marco Polo

 

SKVĚLÝ RECEPT - VYZKOUŠEJTE BRAAI „PODLE FRANKA“

Ingredience :

  • hovězí steak nebo kuřecí prsa

  • 1 šálek nasekané cibule

  • ½ šálku rostlinného oleje

  • ½ šálku citrónové šťávy

  • ¼ šálku sójové omáčky

  • 1 lžíce worcesterové omáčky

  • 1 lžička hořčice

  • 1 velká zelená paprika (nakrájená na čtverce velikosti pětikoruny)

  • 2 středně velké cibule (rozkrojené na čtvrtky)

  • 2 střední rajčata (rozkrojené na čtvrtky)

  • špejle

Postup:

Nasekanou cibulku nasypejte do kotlíku na rozpálený olej a osmahněte. Nechte vychladnout. Přidejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku a worcesterovou omáčku a hořčici. Dobře promíchejte. Přidejte na kostky nakrájené maso a zeleninu (cibule, rajče, paprika). Zlehka promíchejte. Nechte přes noc marinovat. Druhý den napíchejte na špejli a grilujte 5 minut z každé strany.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: CK Marco Polo

 

Desatero braai

  1. Nic nenahradí oheň z tvrdého dřeva
  2. Plyn je pro mastňáky a nemá s braai nic společného
  3. Braai je jediný způsob vaření, kde je ve výsledku pokrm bez tuku
  4. Když dřevěné uhlí, tak ze stromů z plantáží
  5. Braai je přímá forma využití energie pro úpravu masa. Elektřina a plyn ne. Kdo má rád Zemi, je příznivcem braai.
  6. Jediným důvodem, proč potřebujete mít ledničku, je chlazené pivo a kostka ledu na spáleniny na nešikovných rukách.
  7. Kouř pronásleduje krásné lidi. Proto pošlete všechny ženy do kuchyně, aby připravily salát, a kouř půjde přímo vzhůru k nebi.
  8. Zvířata požírají trávu po celý život a mění ji na maso. Když si tedy dáte pořádný kus masa, sníte vlastně zeleninovou pilulku.
  9. Každá kráva musí jednou zemřít. Nenechte ji zemřít v bolestech stáří.
  10. Braai je vaše šance zapomenout, že na světě existuje chleba.
Braai. Grilování. Jihoafrická republika. Mnozí Jihoafričané jsou na ohni schopni připravit kompletní menu.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika. Mnozí Jihoafričané jsou na ohni schopni připravit kompletní menu.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Braai je nejdemokratičtější

Když jsme se vraceli z buše, rozhodl se Frank, že mi ještě ukáže jedno údolí, kam rád jezdí muškařit na řeku. Odbočka z hlavní silnice byla za benzínovou pumpou. Když jsme pumpu míjeli, ukázal Frank rukou na skupinku černochů na konci parkoviště. „Sleduj, jak sedí a hledí.“ Čtyři černí chlápci seděli na bobku v malém kroužku a hleděli na zaprášený asfalt. Tiše a nehnutě. Ruce položené na kolenou, na hlavách nasazené různě barevné kulichy. „Až se budeme vracet, ještě tu budou.“ Zatroubil na klakson, ale muži se ani nehnuli.  Po pár hodinách jsme se vraceli. Chlápci seděli stejně nehnutě, jak jsme je opouštěli. „Užívají si černošské braai pro chudé. Nemají na braaistand a na maso, ale to nevadí. Důležité je, že jsou spolu. Braai je nejdemokratičtější úprava pokrmu na světě.“ Není nad jihoafrický humor.

Inzertní sdělení – Nebojte se vyzkoušet zájezd připravený na míru.

Cestování s CK Marco Polo: autentické a inspirující

Od roku 1990 inspirujeme své klienty k poznávání nových zážitků, představujeme jim neznámé destinace a na trh přinášíme nové cestovatelské trendy. Nechte se doprovodit na ta nejúžasnější místa. Cestujte pohodlně. Připravíme pro vás perfektně vyladěnou dovolenou na míru, nebo s námi cestujte v malé skupince s českým průvodcem. 

Naše filozofie je prostá: „Dokonalosti se dosahuje maličkostmi, ale dokonalost není maličkost.“

 
 

V minulosti si často pastevci kladli otázku: Jak dostat stáda přes ty zasněžené vrcholky.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Termín: 28. 9. 2014

Cena: 79.500,-

Více informací o zájezdu

Nejlepší z Jihoafrické republiky: safari, moře, hory, poušť a Kapské Město 

 S českým průvodcem

Během tohoto poznávacího zájezdu do Jihoafrické republiky navštívíte mimo jiné Blyde River Canyon, věhlasný Krugerův národní park, maličkaté království Svazijsko, známou rezervaci Hluhluwe, dovolenkové pobřeží Indického oceánu, majestátní Dračí hory, vyprahlou oblast Karoo, romantickou Garden Route a jedno z nejkrásnějších měst světa – Kapské Město.

Na trhu nenajdete program, který by za tak výhodnou cenu zahrnoval takovou spoustu programu. Navíc celou trasu absolvujete ve speciálně upraveném terénním voze a noclehy jsou zajištěny ve vybraných, prověřených a kvalitních lodžích na skvělých místech.
 

 

Lalibela

FOTO: archív CK Marco Polo


Více o zájezdu

Termín:  24. 10. 2014

Cena: 79 990,-

Za historií a přírodou Etiopie s českým průvodcem

 Afrika je nádherná, nekonečná, plná energie, rozmanitá a lidsky bohatá. A taková je i Etiopie. Přidejte bohatou historii, nejstarší křesťanské památky nebo etnické skupiny nedotčené moderní civilizací a dostanete téměř kompletní obrázek této dosud neobjevené země.

  

 

Sossusvlei

FOTO: archív CK Marco Polo

Více o zájezdu

Termín: 28.6. 2014

a pak každý měsíc jeden termín

Cena:  89 990,-

NAMIBIE „ A LA CARTE”

Tento poznávací zájezd do Namibie je specifický tím, že se na jednotlivých místech cesty můžete rozhodnout podle svého vkusu a momentální nálady, jakým aktivitám se chcete věnovat, případně zvolit jen relaxaci. Budete cestovat v malé mezinárodní skupince (4–12 osob) s anglicky mluvícím průvodcem a průběžně se s ním budete domlouvat, jaké výlety/aktivity byste chtěli v daném místě podniknout. U každé z navštívených lokalit najdete uvedené aktivity, které se v daném místě dají provozovat.

Během tohoto poznávacího zájezdu do Namibie navštívíte poušť Namib a symbol Namibie duny Sossusvlei, přímořské letovisko Swakopmund a nezapomenutelným zážitkem bude zcela jistě safari v národním parku Etosha. Cestu zakončíte v hlavním městě Namibie Windhoek.
  

Ladakh

FOTO: Jan Papež

Termín: 15. 9. 2014

Cena: 59 400,-

Více informací o zájezdu:

 

INDICKÝ HIMÁLAJ + DILLÍ

Český průvodce

Indická himálajská oblast Ladakh je často nazývána Novým Tibetem. Pro podobnost krásné, úchvatné a dech beroucí krajiny. Ladakh je oblast na hranici tří světů – Číny, Indie a Pákistánu.

Pojďte s námi prozkoumat alespoň část tohoto nádherného kouta světa v nadmořské výšce kolem 3500 m.

  
 

Kostarika

FOTO: archív CK Marco Polo

Více o zájezdu

Termín: 24. 11. 2014

Cena:  89 990,-

 

Přírodní krásy Kostariky a relax u moře

 S ČESKY MLUVÍCÍM PRŮVODCEM

 Kostarika, rozkládající se mezi dvěma oceány uprostřed středoamerické šíje, v hustém tropickém pásu, je jedním z biologicky nejrozmanitějších míst na planetě. Deštné pralesy, aktivní vulkány nebo mangrovové mokřady umožňují existenci celé plejády fascinujících živočichů. To vše je možné díky progresívnímu systému ochrany přírody, který je považován za jeden z nejlepších na světě.