Hlavní obsah

Costa de Almería - málo známá Andalusie

Právo, Miluše Válková

Půvabné rybářské vesničky, klidná letoviska, dlouhé bílé pláže nebo plážičky ukryté mezi skalami, průzračná voda, pobřežní hory, polopouštní krajina... Tak lze několika slovy charakterizovat pobřeží Costa de Almería, neznámou východní část známého jihošpanělského regionu Andalusie.

Článek

Není tomu tak dávno, co tato oblast začala nesměle propagovat své půvaby a velmi brzy zjistila, že turisté na ně slyší. Zvláště ti, kteří dávají přednost odpočinku na nepřeplněných, mnohdy dokonce liduprázdných plážích, kde má člověk kolem sebe stále ještě dostatek volného prostoru.

Městečko v kopcích

Díváte-li se na shluk bílých krabicovitých domů uprostřed hor, neřekli byste, že je to jedno z nejkrásnějších přímořských letovisek na pobřeží Costa de Almería. Mojácar má totiž dvě části. Mojácar Pueblo, jak nazývají místní městečko v kopcích, je od pobřeží vzdáleno necelé dva kilometry.

Bylo obýváno už v době bronzové, což potvrzují archeologické nálezy pamatující rok 2000 před Kristem. Žili tam Féničané, Kartaginci, Řekové i Římané. Největší rozvoj mu však přineslo 8. století, kdy se stalo součástí kvetoucího cordóbského chalifátu, po jehož rozpadu se dostalo do područí dynastie Násrovců sídlících v Granadě.

Kvetoucím městem bylo až do 18. století. Pak přišlo mnohaleté období sucha a město upadalo. Obyvatelé se masově stěhovali do Latinské Ameriky, do severošpanělského Katalánska, a dále do Evropy. Počet obyvatel neustále klesal a kdoví, jak by vše dopadlo, kdyby nepřišla záchrana v podobě turismu.

Jen díky tomu můžete ještě dnes obdivovat arabský ráz městečka. Bloudíte úzkými uličkami, objevujete nesčetná půvabná zákoutí, nejrůznější průchody, stoupáte po schůdkách, abyste zase za chvíli sestoupili, obdivujete bohaté trsy květin, které jsou úplně všude, nakukujete do obchůdků.

Nelze přehlédnout kostel Panny Marie z roku 1560, který vypadá jako pevnost a který také jako pevnost sloužil. Před ním stojí La Mojaquera, tedy Mojákařanka v tradičním zdejším kroji, vyvedená z bílého mramoru. Taky se tu na nejrůznějších místech setkáte s typickým panáčkem, jemuž tu říkají Indalo a který v dávných dobách, jak to potvrzují jeskynní kresby objevené v tomto kraji, chránil zdejší příbytky před uřknutím a blesky. Dnes je symbolem městečka.

Na pobřeží

Tři tisíce hodin slunečního svitu za rok zaručuje stálé počasí. Zima zde prakticky neexistuje. Léto je díky jedinečnému mikroklimatu mírnější než na jiných místech této části pobřeží. Neustále tu vane mírný větřík, díky němuž jsou horké letní dny více než snesitelné.

Kromě této výhody lákají Středoevropany do Mojácaru především pláže, jichž je tu celkem 17 km, jsou písečné, oblázkové, živé, poloprázdné i zcela liduprázdné a divoké. Přijíždíte-li ze severu od Alicante, vítá vás nejprve pláž Torre de la Marina a moderní, maximálně třípatrové hotelové komplexy, protože vyšší se zde naštěstí stavět nesmějí.

Tato pláž ještě není vybavena žádnými službami, ale čím více se blížíte ke zdejšímu obchodnímu centru a pokračujete dále na druhý konec pobřežní části Mojácaru, tím jsou pláže vybavenější. Na mnohých najdete přímo u vody tolik oblíbené chiringuitos, ony plážové občerstvovny, kde si můžete jen tak v plavkách dát něco lehkého na zub.

Dojdete-li až na úplný konec k hotelu Indalo, bude se vám zdát, že zde pláže končí a dále už jsou jen útesy a skaliska. Brzy však zjistíte, že odtud vysoko nad mořem vede stezka, po níž dojdete k pláži Macenas, jíž dominuje strážní věž z 18. století a kde dokonce objevíte i příjemnou restauraci. Odtud směrem ke Carboneras vede silnička, z níž je přístup k několika nádherným divokým plážím, ukrytým v zátokách mezi skalami, kde nacházejí svůj ráj příznivci nudismu.

Od vesničky k vesničce

První vesnice, na kterou narazíte, jedete-li od Almeríe, se jmenuje San Miguel de Cabo de Gata. Má dlouhou rovnou pláž a tvoří ji hlavně rekreační domky a apartmány, na jižním konci má však i své staré jádro s malým rybářským přístavem.

Jižně od vesnice se táhnou solné laguny Salinas de Cabo de Gata, kde je možné po celý rok kromě zimních měsíců pozorovat různé druhy ptáků. Největší pozornost ovšem budí plameňáci, jichž tu koncem srpna bývá skoro tisícovka. Za solnými lagunami se po silnici podél útesů dostanete až k majáku Faro de Cabo de Gata. Odbočíte-li těsně před majákem (u baru José y María), dostanete se ke strážní věži Torre Vigía Vela Blanca na dvě stě metrů vysokém útesu, odkud je nádherný výhled.

Odtud už pokračuje jen stezka pro pěší a cyklisty k pláži Mónsul (hodina pěšky). Na pláž Monsul se dostanete i z městečka San José, které se v létě mění v módní letovisko a je dost přeplněné. Je to ale odtud kousek na jednu z nejkrásnějších pláží zdejšího přírodního parku - Playa de los Genoveses.

Stojí za to si projet celý přírodní park Cabo de Gatas. Klikatá silnička občas vede podél pobřeží, občas se stáčí do vnitrozemí. Všude ale narazíte na kouzelné vesničky: El Pozo de los Frailes, Los Escullos, La Isleta del Moro, Rodalquiar, Las Negras, Agua Amarga až do Carboneras, kde přírodní park končí.

Rady a doporučení na cesty

Jak se tam dostat: Letadlem do Alicante. Nejvýhodnější letenky nabízí z Vídně Iberia a Air Berlin (kolem 4000 Kč), odtud je to po silnici do Mojácaru zhruba 220 km. Je možné využít autobusového spojení, případně si pronajmout auto u některé z půjčoven, které mají pobočky na letišti v Alicante i v Mojácaru (např. Atesa, Hertz, Europcar). Autobusem společnosti Eurolines Brno-Praha-Murcia, odkud je to do Mojácaru zhruba 130 km. Všechny meziměstské autobusy mají zastávku u Centro Comercial (Mojácar Playa) i v Mojácaru Pueblo. Místní autobus jezdí po okruhu Mojácar Playa-Mojácar Pueblo každou půlhodinu.

Co ještě navštívit: Správní centrum a přístav Almería s mohutnou pevností arabského původu a katedrálou z roku 1524. Do Almeríe jezdí několikrát denně autobus. Mini Hollywood, nejznámější ze tří westernových městeček, která vyrostla pro potřeby filmařů uprostřed pouštní krajiny Tabernas. V šedesátých a sedmdesátých letech tu byla natočena řada westernů (mimo jiné i scény pro Sedm statečných), v nichž místní lidé hráli indiány, psance a kavaleristy a Clint Eastwood, Rachel Welchová, Charles Bronson a další hvězdy hlavní role. Mini Hollywood dnes slouží jako turistická atrakce, kde je možné zažít např. přepadení banky, nejrůznější přestřelky a další kašírovaná představení. Otevřeno od dubna do října denně od 10 do 21 hod. Představení: 12 a 17 hod. Vstupné: 16 eur (dospělí), 9 eur (děti), 2,50 eura (parkovné).

Možnost zábavy: Aquapark Vera v blízkém městečku Vera. Z Mojácaru se do Very dostanete autobusem několikrát denně. Jen některé z nich však zajíždějí přímo k aquaparku. Velmi živé bary, z nichž mnohé jsou otevřeny až do časných ranních hodin, najdete v Mojácaru Pueblo. K nejznámějším patří Time & Place (Plaza de las Flores) a Siglo XXI (Calle Enmedio). Z četných diskoték je snad nejproslulejší Pascha (Paseo del Mediterráneo) u pláže s několika sály a parketem pod širým nebem.

WWW stránky: www.mojacarviva.com  - v angličtině a španělštině, www.spain.info  - oficiální webové stránky španělské turistické centrály Turespaňa, www.spanelsko.info  - web věnovaný Španělsku v češtině, www.degata.com  - informace o oblasti Mojácaru a přírodním parku Cabo de Gata .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám