Hlavní obsah

Do Keni za velkou pětkou

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý turista, který se vypraví do africké savany, touží spatřit velkou pětku. Tvoří ji nejmajestátnější tvorové, kteří tam ve volné přírodě žijí. Dokážete je vyjmenovat? Jsou to ti, které příroda obdařila výjimečným privilegiem - nemají přirozeného nepřítele: slon, buvol, lev, nosorožec a levhart.

Článek

Východoafrická Keňa je jednou ze zemí, kam za velkou pětkou každoročně přijíždějí statisíce lidí. S ochranou přírody tam začali Britové, jejichž kolonií Keňa byla do roku 1963. V ohromném prostoru, o který se Keňa zčásti dělí s Tanzanií, vzniklo několik rezervací, v nichž je zvěř v relativním bezpečí, chráněna před nenasytnými lovci a pytláky. Já jsem se do Keni dostal s cestovní kanceláří.

Savana se probouzí

Cestou do rezervace Tsavo East jsme zastavili na odpočívadle, kde je obchod se suvenýry a s občerstvením. Náš řidič a průvodce Kasim pije u stolku kafe a klábosí s obstarožní matronou za pultem.

Nespokojeně brbláme, protože jsme chtěli vidět zvířata, ale zatím si houf příručích udělal lovnou zvěř z nás. Vnucují nám slony, žirafy, lovce z kmene Masajů a další dřevěná pimprlata.

Když nakonec vjíždíme do rezervace, vysvětluje Kasim, že není kam spěchat. Teprve až se slunce skloní k obzoru a zvedne se mírný větřík, se savana probouzí. Zvěř, ukrytá před pálícím sluncem v křovinách, se vydává na pastvu, na lov, na cestu k napajedlům. Mikrobus se pomalu šine po červené prašné cestě. Střecha je zvednutá, takže máme nerušený výhled po okolí.

"Jé, antilopa," ozývá se zepředu a všechny objektivy míří na místo, kde se na keři popásá rohatý tvor. Antilopa je daleko a skoro splývá se svým okolím, ale fotíme jako o život. Co kdyby se taková příležitost už nenaskytla. Jak se savana probouzí, zvěře přibývá. Stáda slonů se přesouvají k vodním nádržím, v nichž se bahní hroši. Neklidné antilopy jsou i na pastvě ve střehu, protože na rozdíl od slonů mají nepřátel hodně.

Rajská zahrada

Fotoreportéři prestižního amerického časopisu National Geographic stráví prý na jednom místě i několik měsíců, než se jim povedou snímky, které pak obletí svět. Nám nezbývalo než prostě fotit to, co se právě přiblížilo na dosah mikrobusu. Pravidla v rezervacích jsou přísná, žádné vozidlo nesmí sjet z cesty.

Z mírného návrší okouzleni shlížíme na rozlehlou planinu, po níž přecházejí v nevelkých skupinách desítky slonů, mezi nimi se pasou zebry a pakoně, odněkud někam míří lví smečka. Nikdo si nikoho nevšímá, je to obraz jako z rajské zahrady, kde všichni žijí se všemi v míru.

Zvěř v rezervacích si zvykla, a podivné vrčící předměty, které se po jejím území pohybují, ji neděsí. Pokud se i návštěvníci v autech chovají klidně, mohou se s některými obyvateli savany setkat opravdu tváří v tvář.

Zastavujeme na cestě, přes níž přechází stádo několika set buvolů. Počínají si naprosto nenuceně, obcházejí nás zepředu i zezadu, auto na cestě pro ně je zcela přirozená věc. Stejně na nás reagovali, či spíš nereagovali sloni, pštrosi či zebry.

Noční podívaná

V pustině, na úbočí vysokého kopce je pod stromy ukryt hotel. Ve svahu pod ním jsou cestičky a terásky, z nichž je výhled na umělé vodní nádrže - napajedla. Chce to kus přemáhání, aby si člověk šel po večeři alespoň na pár hodin lehnout.

V nočním chládku přicházejí k vodě sloní rodiny, stáda buvolů a antilop, nehezké smutné hyeny. Sloní matka polévá maličkého potomka, učí ho, jak nabrat vodu do chobotu a opláchnout si ze zad červený prach. Zbytek rodiny postává kolem a čeká, až noční rituál skončí.

 Do měkkého světla reflektorů, ukrytých ve stráni, mezitím vcházejí ze tmy další účinkující noční podívané. Buvolí býk si jen srkne vody, bojovným poskokem rozežene skupinku hyen a pokračuje ve své pouti. Antilopy připomínají děti ve školce: napijí se, odběhnou a za chvilku se k vodě znovu přišourají.

Nabídka různých typů safari je v Keni bohatá. Můžete se do savany vydat na jeden den, ale i na desetidenní expedici, při níž navštívíte několik rezervací. Tomu samozřejmě odpovídá i cena. Dvoudenní safari s veškerým zaopatřením přijde na nějakých tři sta dolarů, dvoutýdenní může stát i patnáct set dolarů. S dobou strávenou v rezervaci souvisí i míra šance, že uvidíte všechny příslušníky velké pětky. Nám, když se po dvou dnech vracíme do Mombasy, do počtu chybí nosorožec a levhart.

Lenošení u moře

Další část obvyklé dovolené v Keni má zcela odlišnou podobu - je to lenošení u moře. Pobřeží na jih i na sever od Mombasy je lemováno desítkami kilometrů pláží, k nimž přiléhají hotely a apartmánové komplexy rozličných kategorií.

Tuto část východoafrického pobřeží kopíruje souvislý korálový útes, který sahá skoro ke hladině. Lenošení na lehátku u moře se dá zpestřit třeba výletem na ostrov Wasini, kde je exotická domorodá vesnice a v jehož blízkosti jsou pod vodou krásné korálové zahrádky. Pár kilometrů na sever od Mombasy je Halerův park, jedna z nejhezčích přírodních botanických zahrad v Keni, jehož součástí je i největší krokodýlí farma v Africe.

Deset hodin letu

K rovníku, který protíná severní část Keni, se z Prahy dostanete za nějakých deset hodin letu. Hlavní sezóna trvá od začátku prosince do začátku dubna. Po zbytek roku je buď příliš teplo, nebo prší. Zájezdy pořádá několik českých cestovek, např. Firo tour nebo Čedok.

Ceny zájezdů se pohybují od zhruba 25 tisíc za deset dní pobytu, ale to je bez safari. S příplatky za různě dlouhé safari, které začínají u dvoudenního na pěti až sedmi tisíci korunách, to může vyjít na nějakých 60 tisíc za deset dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám