Hlavní obsah

Paříž: Co není vidět z Eiffelovy věže

Novinky, Tereza Marčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří navštíví poprvé Paříž, se většinou neubrání nadšenému obíhání proslulých památek jako je Eiffelova věž, kopec Montmartre s bělostnou bazilikou Sacré-Coeur, katedrála Notre Dame a další. Světových památek je tady tolik, že je možné čtrnáct dní jen zmateně pobíhat od jedné ke druhé, a přesto nevidět všechny.

Článek

Teprve po opakované návštěvě francouzské metropole je možné opustit známé turistické cesty a vydat se na skutečnou prohlídku města.

Ta pravá Paříž je městem složeným z dramaticky odlišných čtvrtí. Některé jsou od sebe oddělené jen jednou stanicí metra. Právě v metru se potom obyvatelé jednotlivých čtvrtí prolínají, krásné černošky v turbanech a afrických šatech tu sedí vedle strohých mužů v obleku a s pečlivě zastřiženým knírem, vedle Arabů s temnýma očima a drobných Číňanů s lesklými černými vlasy.

Jen kousek od turisty přeplněného ostrova Cité s katedrálou Notre Dame leží méně známý Ostrov svatého Ludvíka. Odděluje je jen romanticky vyhlížející most, kde často vyhrává harmonikář, a dotváří tím typickou atmosféru Paříže. Ostrov je jedním z nejkrásnějších míst metropole, nachází se přímo v centru a přitom je tu klid a mír. Nábřeží lemují stromy, v jejichž stínu sedávají Pařížané i zbloudilí turisté a pozorují parníky na Seině. Prý je tu také nejdražší bydlení z celého města. Podobně jako ve známější Latinské čtvrti, která se nachází nedaleko odtud, i zde strávila část života řada známých osobností.

Vodní dýmky a Edith Piaf v "krásném městě"

Takřka protikladem uhlazeného a klidného Ostrova sv. Ludvíka je živá čtvrť Belleville (v překladu "krásné město"). Bydlí tu především Arabové, proto tu najdeme nespočetně arabských obchůdků nabízejících vodní dýmky, tabák a typické stříbrné konvice na mátový čaj. Narazíme také na exoticky působící krámky s klasickou arabskou módou pro ženy, kde je možné zakoupit velké šátky na hlavu i dlouhé a všezahalující hábity z různých módních látek. Uličky oživují otevřené bary, kde se zdržují výhradně muži a celé odpoledne popíjí čaj a diskutují.

Kromě Arabů si tuto čtvrť oblíbili také Číňané. Belleville má i svou slavnou rodačku - na chodníku pod pouliční lucernou ve vzhůru stoupající ulici rue de Belleville se narodila francouzská šansoniérka Edith Piaf, jejíž památku připomíná pamětní deska na domě.

Šarmantní Francouzky v Passy

Z Belleville se vrátíme zpět k centru do čtvrti Passy. Šarmantní Francouzky, oblečené podle poslední pařížské módy, se tu procházejí se svými psíky, dokud nezmizí v některé ze soukromých uliček uzavřených ozdobnou mříží a dávajících jasně najevo, že tady není povolený vstup jen tak někomu. V Passy se buď bydlí, anebo sní o tom, jaké by to bylo žít v jednom z těch krásných domů s terasou a zahradou na střeše, odkud je výhled na Seinu.

Podobných míst ukrývá Paříž nespočetně. Nejlepší je vystoupit namátkou na některé zastávce metra a odtud podniknout objevnou výpravu po okolí. Vnímavého cestovatele Paříž jistě překvapí jednou ze svých skrytých tváří. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám