Hlavní obsah

Zoo Lešná se změnila k nepoznání

Právo, Martina Žáčková

K nejoblíbenějším výletním místům obyvatel i návštěvníků Zlínského kraje patří neodmyslitelně Zoologická zahrada Lešná u Zlína. Ten, kdo ji naposledy navštívil před nějakými deseti dvaceti lety, se dnes ovšem asi nestačí divit.

Článek

 Areál totiž díky mnohamiliónovým dotacím města Zlína prošel v posledních pár letech významnou proměnou. Zmizela z něj valná část klecí a zastaralých výběhů. Místo toho se návštěvníkům nabízí romantická procházka členitým a pečlivě udržovaným bioparkem, v němž jsou zvířata na dosah ruky, často oddělená jen bezpečnými příkopy či vodními nádržemi. Park je navíc nově rozdělen do zoogeografických oblastí, což návštěvníkům umožní během jediného dne - obrazně řečeno - procestovat Afriku, Asii, Austrálii a Jižní Ameriku.

Nové expozice se snaží co nejvěrněji napodobit původní domovinu zvířat. Ta, pokud je to možné, sdílejí i společný výběh. V Africké oblasti jsou například k vidění sloni, afričtí kopytníci, žirafy, lvi či lemuři, v Asijské oblasti se zase nachází rybník gibonů, ostrov lemurů vari, přírodní výběh pro tygry ussurijské a medvědy ušaté nebo step s velbloudy, antilopami a asijskými ptáky.

Průchozí Australská oblast představuje v přirozeném prostředí běžce emu, papoušky a také klokany, jejichž stádo se nedávno rozrostlo o patnáct nových potomků. Hlavním lákadlem Jihoamerické oblasti je pak zejména moderní expozice lachtanů.

V současné době v zoo vyrůstá další expozice - tropická hala rostlin a zvířat středoamerické oblasti, která ponese název Yucatan. Její součástí bude zřícenina mayské svatyně, návštěvníci v ní najdou i vodní nádrže s krokodýly, kajmany a želvami či voliéry s papoušky a opicemi. Zpřístupněna má být v závěru letošního roku.

Zámek si oblíbili také snoubenci

 Moderní expozice ovšem nejsou tím jediným, co dělá z Lešné přitažlivý turistický cíl, v němž je možné prožít naplno celý den. Mimořádné oblibě se těší také komentované krmení zvířat, při němž se návštěvníci při rozhovoru s chovateli důkladněji seznámí se životem vybraných druhů. Obzvlášť oblíbené je krmení stáda tučňáků, které se koná vždy v 9.30 a 15 hodin. Pro ty nejzvídavější návštěvníky zoo zavedla v květnu novou službu - procházku s průvodcem. Trvá dvě hodiny, může se jí zúčastnit až třicet osob a celou skupinu vyjde na tisícikorunu.

Po vzdělávací procházce parkem se mohou malí návštěvníci vyřádit v zábavném koutku v dolní části areálu naproti Farmy U Koaly. Mají tam k dispozici dřevěný hrad, skluzavky, prolézačky i trampolíny, mohou se svézt na velbloudovi či ponících nebo si třeba ve volně přístupné ohradě pohladit ovce a nakrmit je granulemi, které koupí za pětikorunu v automatu u vstupu. V zábavném koutku je také jedno ze dvou nástupišť vláčku, který vozí pasažéry na okružní jízdu.

Za návštěvu stojí i zámek Lešná, který se nachází nedaleko obou vstupních bran do zoo. Nabízí prohlídku jedenácti stylově zařízených pokojů. Okouzlí přepychovou dřevořezbářskou výzdobou interiérů nebo rozsáhlými sbírkami porcelánu, stříbra a orientálních předmětů. Zámek přitahuje nejen milovníky historie, ale i snoubence. V reprezentativním Sále předků si své "ano" řeklo od roku 1992 již přes tisíc párů.

Park je starý 200 let

 V neposlední řadě si na své přijdou i milovníci rostlin. Dvě stě let starý park, v němž se zoo rozkládá, patří k nejcennějším na Moravě. Nachází se v něm 1140 druhů dřevin a okrasných bylin a dotvářejí ho četná jezírka, rybníčky, potůčky či vodotrysky. Ty nejcennější stromy, převážně pocházející z Asie, najdete poblíž Tyrolského domu u zámku.

Dojem z romantické procházky pod vzrostlými stromy a mezi výběhy zvířat navíc umocňuje fakt, že v parku (na rozdíl od některých jiných zoo) nenarazíte na každém rohu na pestrobarevné stánky s občerstvením a nejrůznějšími cetkami.

Občerstvení jsou v zoo vyčleněna čtyři místa, stylovým suvenýrům pak obchůdek u vstupní brány.

Kdo by chtěl návštěvu zoologické zahrady spojit se sportovním programem, může si výlet do Lešné naplánovat z pět kilometrů vzdáleného Zlína po nové cyklostezce, vedené zcela mimo frekventované silnice. Cyklisté si také mohou výlet zpestřit o zastávku v Lázních Kostelec, kde se zchladí v tamním koupališti.

Rady a doporučení na cesty:
Historie Zoo Lešná: První exotická zvířata byla soustředěna na Lešné kolem roku 1929 až 1930 jako osobní záliba majitele lukovského panství Josefa Seilerna. Pro veřejnost se Lešná otevřela v roce 1948. Dnes má téměř 48 hektarů expozičních ploch a chová kolem 210 druhů zvířat. Jako jediná česká zoo chová chápany středoamerické, jako jedna ze dvou tuzemských zahrad přímorožce arabské a jedna ze tří zahrad také gorily nížinné.
Jak se tam dostat: Zoologická zahrada Lešná je od Zlína vzdálená zhruba čtyři kilometry. Pokud pojedete autem, z centra města se vydáte směrem na Fryšták a Holešov a za městem se dáte na první odbočce doprava kolem Lázní Kostelec - cesta je zřetelně značená směrovkami. Ze Zlína do zoo vede také cyklostezka. Pokud pojedete na bruslích, počítejte s tím, že kvůli mírnému převýšení není příliš vhodná pro začátečníky. Do zoo jezdí také autobusy městské hromadné dopravy číslo 34 a 36.
Otevírací doba: Od listopadu do března 8.30-16 hodin, od dubna do září 8.30-18 hodin a v říjnu 8.30-17 hodin. Zámek bývá otevřen v letních měsících 9-17, o víkendech až do 18 hodin, každé pondělí je ale uzavřen a také každé sobotní dopoledne kvůli svatebním obřadům.
Vstupné: Dospělí 75 Kč, studenti a senioři 65 Kč, děti od 3 do 15 let 55 Kč, děti do 3 let zdarma. Prohlídka s průvodcem (pro skupinu maximálně 30 osob) stojí tisíc Kč. Pokud počítáte s tím, že se do zoo vypravíte během roku vícekrát, můžete si zakoupit předplatenky na tři nebo pět vstupů, například pro dospělé vyjdou tři vstupy na 225 Kč a pět vstupů na 300 Kč.
Kolik času si vyhradit: Optimální prohlídka, při které zhlédnete většinu expozic a některé ukázky krmení či jiných programů, podle pracovníků zoo zabere 6-8 hodin. Pokud máte méně času, můžete absolvovat méně náročný okruh v horní části zoo zhruba za dvě až dvě a půlhodiny. Prohlídka zámku trvá 45 minut.
Výlety v okolí: Město Zlín - můžete si prohlédnout známé funkcionalistické památky z dob rozmachu firmy Baťa. Město Zlín nabízí příručku s prohlídkovou trasou. Zřícenina hradu Lukov - obec Lukov se nachází téměř na dohled zoo. Zřícenina se ukrývá nad ní v zalesněných kopcích. Jde o pozůstatky jednoho z kdysi nejrozsáhlejších moravských hradů. Zřícenina je volně přístupná. Lázně Luhačovice - nachází se 20 kilometrů od Zlína. Užijete si pravou poklidnou lázeňskou atmosféru, oceníte kouzlo architektury lázeňských domů a okolních parků a můžete ochutnat léčivé prameny včetně nejznámější Vincentky. Koupaliště - zchladit se můžete ve Zlíně na Zeleném koupališti. Mezi zoo a Zlínem se nachází ještě koupaliště u Lázní Kostelec.
www.zoolesna.cz, www.zlin.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám