Hlavní obsah

Na opomíjené památky se vrací život

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři roky už trvá přeshraniční česko-rakouský projekt s názvem Památky žijí, který vrací zapomenutým historickým místům život. Na projektu se podílí Jihočeský kraj, Kraj Vysočina a Rakousko.

Foto: Jana Píchová

Díky projektu Památky žijí se život vrací i na téměř zapomenutý zámek Dub na Prachaticku.

Článek

V jižních Čechách se do něho zapojilo dvaačtyřicet památkových objektů a městských památkových rezervací, na Vysočině dvacet devět objektů, v Horním Rakousku čtyři a v Dolním Rakousku jednadvacet památek.

Náklady na jihočeskou část tříletého projektu, který skončí letos v prosinci, jsou sedm a půl milionu korun. Osmdesát pět procent pokryjí prostředky z evropského dotačního programu Interreg Rakousko – Česká republika.

„Vytvořením přeshraničních tematických stezek budou památky obou zemí propojeny do jednoho turistického produktu a propagovány. Záměrem je prodloužení doby pobytu turistů. Druhým efektem by mělo být rozptýlení turistů po celém regionu, což by mělo částečně snížit až neúnosný návštěvnický tlak na některé nejznámější památkové objekty,“ řekl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

V Jihočeském kraji se do projektu Památky žijí zapojilo nejvíce zámků. Jde například o Vysoký Hrádek, Mitrowitz, Český Rudolec či zámek v Nové Bystřici. Oživlé památky nabízejí turistům mimo jiné i silné příběhy své novodobé historie znovuzrození. Příkladem je i zámek Dub u Prachatic, který už jednadvacet let opravuje svépomocí rodina Jaroslava di Battaglii, rytíře řádu Božího hrobu. Zámkem, kde do začátku devadesátých let minulého století sídlilo zemědělské učiliště, provádějí turisty sami majitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám