Hlavní obsah

Na Klínovec povede nová lanovka

Právo, Rudolf Voleman
Klínovec

Na vrchol nejvyšší hory Krušných hor Klínovec povede letos zcela nová lanová dráha. Dosavadní třímístnou lanovku Dámská nahradí zcela nová čtyřmístná s vyhřívanými sedačkami. Vylepšení na zimu chystají ale i další provozovatelé lyžařských areálů na západě Čech.

Foto: Skiareál Klínovec

Práce na Dámské lanovce na Klínovec ulehčoval vrtulník.

Článek

„Momentálně probíhá stavba nové lanovky Dámská. V těžko dostupných místech nám se stavbou pomáhá vrtulník. Místo původní třímístné s pevným uchycením stavíme zcela novou čtyřmístnou sedačkovou lanovku s odpojitelným uchycením, vyhříváním sedaček a s oranžovou krycí bublinou, typickou pro Klínovec,“ uvedla mluvčí lyžařského areálu Klínovec Hana Hoffmannová.

Celkové náklady na investice dosahují na Klínovci asi 150 milionů Kč, z toho nejdražší byla lanovka asi za 110 milionů Kč.

„Nová lanová dráha bude mít více než dvojnásobnou rychlost na trati, a přitom nižší nástupní a výstupní čas ve stanicích. Díky tomu bude o dvojnásobek kratší doba jízdy a odbaví se o osm set osob za hodinu více při plné rychlosti,“ pokračovala mluvčí.

Podařilo se výrazně zvýšit kapacitu retenčních nádrží pro umělé zasněžování.

Vloni na Klínovci rozšířili o dvojnásobek modrou sjezdovku, která je jednou z nejvytíženějších, a proto byla výměna lanovky nevyhnutelným krokem.

„Nakonec jsme upustili od odkoupení repasované lanovky a rozhodli jsme se pro novou,“ konstatovala Hoffmannová. Na Klínovci se rovněž podařilo výrazně zvýšit kapacitu retenčních nádrží pro umělé zasněžování, a to o 20 tisíc krychlových metrů vody.

„Letos se dostaneme s celkovou kapacitou přibližně na 65 tisíc krychlových metrů vody. Retenční nádrže nám zajišťují soběstačnost při výrobě sněhu, a to ze 70 %, bez ohledu na přítoky povrchových vod,“ uvedla mluvčí.

Podle jejích slov se vedle toho investovalo do zlepšení zasněžování, posílily se čerpací stanice a nakoupila nová vrtulová děla.

I další areály investovaly

Pouze nutné opravy a údržba probíhaly letos ve skiareálu na Plešivci. „Žádné investice jsme nerealizovali. Jsme nový lyžařský areál, takže nemusíme nic obnovovat,“ konstatoval Petr Voráček ze jmenovaného lyžařského areálu.

V lyžařském areálu v Potůčkách na Karlovarsku letos vylepšovali zasněžování a posílili osvětlení sjezdovek. Podle Marka Plachého z tamního lyžařského areálu šlo o investice v řádu stovek tisíc korun.

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Cestování

V areálu Bublava na Sokolovsku přes léto posílili zasněžování. „Dělali jsme další rozvody, takže bude výrazně lepší zasněžování,“ uvedl pro ČTK provozovatel lyžařského areálu Jiří Lhota.

Celkově do lepšího zasněžování dal areál kolem dvou milionů korun. Na lyžaře čeká letos také další restaurace, po dvou letech obnoví provoz restaurace Vichřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám