Hlavní obsah

Významná pevnost v Iráku, která pamatuje Sumery, se dočká renovace

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácký Kirkúk nepatří mezi obvyklé turistické destinace. Mnoho návštěvníků tak zřejmě nebude obdivovat tamní citadelu, která byla údajně vybudována už kolem roku 3500 před naším letopočtem. Celý komplex ale naneštěstí chátrá. Organizace spojených národů společně s iránskou vládou se ho nyní chce pokusit zachránit, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Citadelu v Kirkúku z roku 3500 před n. l. čeká rekonstrukceVideo: AP

 
Článek

Pevnost, jež bývala městem ve městě, je kolébkou místní kulturní identity. O jejím stáří se odborníci nicméně přou. Zatímco podle některých její nejstarší část vznikla, když se v Mezopotámii objevilo první sumerské obyvatelstvo, jiní tvrdí, že je mnohem mladší. Takže kromě verze, že byla postavena kolem roku 3500 před naším letopočtem, existuje také verze, že ji nařídil vybudovat král Aššurnasirpal II. mezi léty 884 a 858 před naším letopočtem jako součást obrany města.

„Historie citadely je shodná s historií celého města a byla svědkem všech fází a událostí, kterými si Kirkúk prošel. Pevnost byla vždy významným místem, šlo o administrativní a vojenské centrum i obytnou zónu,“ uvedl historik Simko Bahruz.

Budovy byly zničeny

Citadela byla v průběhu dalších staletí samozřejmě opravována a modifikována, její součástí jsou mnohem mladší domy z období Osmanské říše. Areálem se ale prohání víceméně jen vítr a fasády pokrývají graffiti. „Podle některých důkazů můžeme nejrannější historii citadely datovat do roku 3500,“ tvrdí Bahruz.

V citadele lze najít také budovu, o níž se říká, že je hrobkou starozákonního proroka Daniela. Pravděpodobných pohřebišť této biblické postavy je ovšem více.

O renovaci citadely usilovaly úřady už v 90. letech. Množství kostelů i domů bylo však buď zcela zničeno nebo opraveno velmi necitlivě a technicky špatně. Jelikož teď některým budovám hrozí zhroucení, Organizace spojených národů společně s iráckou vládou rozhodla, že přistoupí k rozsáhlé rekonstrukci citadely, která má nespornou historickou hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám