Hlavní obsah

Malá Indie v Káhiře. Egypt rekonstruuje unikátní palác

Novinky, mšv

V Káhiře stojí stavba, kterou by v Egyptě čekal zřejmě málokdo. Je jí palác Baron z počátku 20. století, postavený v indickém stylu. Velkolepá stavba aktuálně prochází rekonstrukcí, která jí má navrátit někdejší podobu. Veřejnosti by se měla otevřít do čtvrt roku, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oprava Baron Empain Palace v Káhiře se chýlí ke konciVideo: AP

 
Článek

Atypickou budovu nechal v roce 1911 zhotovit belgický aristokrat Eduard Empain, když se rozhodl, že už má dost cestování po světě a chce se usadit. Založil v Káhiře prominentní čtvrť Heliopolis, která se dnes jmenuje Misr El-Gedida. Palác ovlivněný hinduistickou architekturou má dvě patra a je vyzdoben množstvím soch. I ty aktuálně podstupují renovaci.

Práce by měly být hotovy do tří měsíců, kdy se má palác otevřít veřejnosti. „Vím, že tato budova znamená pro rezidenty Misr El-Gedidy mnoho,“ uvedl pro Reuters egyptský ministr památek Chálid Ananí. Renovaci podle něj předcházely dlouhé studie, aby se nepoškodila původní konstrukce a byl zachován autentický ráz.

Veřejnost kritizuje

„Hotovo máme skoro 90 procent všech prací, už pomalu končíme. Za pár měsíců snad palác otevřeme,“ řekl stavař a restaurátor Saleh. Podle některých lidí ovšem renovace neprobíhá, jak by měla, a nový nátěr fasády prý zcela zničil původní krásu budovy. „Ta vřava, která se strhla na sociálních sítích, není normální. Vycházeli jsme z dobových dokumentů, které chceme následně zveřejnit,“ obhajuje Saleh probíhající práce.

Rekonstrukce se týká kromě soch a ornamentů zdobících palác také střechy. Doplňují se také chybějící okna a parapety, na kterých se podepsal zub času. Opraveny byly rovněž mramorové sloupy u hlavního vstupu.

Jakmile bude budova hotová a přístupná, měla by v ní vzniknout drobná expozice mapující historii čtvrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám