Hlavní obsah

Baskická vláda rozdává v hotelech desatero zodpovědného turisty

Baskická regionální vláda se v letošní letní sezoně opět snaží podpořit turistický ruch a zlepšit vztahy místních obyvatel s návštěvníky tohoto španělského autonomního regionu. Vydala proto příručku nazvanou Průvodce zodpovědného turisty, kterou podle deníku La Vanguardia rozdává v hotelech a informačních kancelářích.

Foto: Profimedia.cz

San Sebastián v Baskicku (ilustrační foto)

Článek

Baskické desatero zodpovědného turisty doporučuje kupovat místní výrobky, platit „férové ceny”, chovat se uctivě k číšníkům či prodavačům, nepoužívat sexistické narážky či třídit odpad. Životní prostředí tohoto regionu proslulého divokou přírodou a písčitými plážemi mají turisté chránit také pronajímáním bicyklů či používáním hromadné dopravy místo aut.

Cílem příručky, vydané ve španělštině, baskičtině, angličtině a francouzštině, je pomoci zlepšit vztahy návštěvníků Baskicka a místních obyvatel. Před dvěma roky se totiž v létě v Baskicku konaly masové protesty proti turistům a v historickém centru San Sebastiánu i v dalších městech regionu se objevovaly nápisy posílající turisty zpět domů.

Zodpovědný turista podle příručky potěší místní také tím, když se naučí nějaké slovíčko baskicky. Delší frázi ale asi nebude jednoduché si zapamatovat. Baskičtina (euskera) totiž není příbuzná s žádným z indoevropských jazyků a její původ je stále zahalen tajemstvím. I když jedno slovo odvozené zřejmě z baskičtiny používají i Češi — bizarní.

Proslulo kuchyní i uměním

Cestovní ruch v Baskicku ochromily koncem minulého století teroristické útoky separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), která v roce 2011 oznámila konec ozbrojeného boje za nezávislé Baskicko a loni na jaře oficiálně zanikla. V posledních letech tak počet turistů v Baskicku roste, loni navštívily tento dvoumilionový region přes tři miliony turistů, což bylo o 4,4 procenta více než v roce předchozím.

Baskicko je jednou z nejvíce prosperujících oblastí Španělska, těší se přitom největší autonomii ze španělských regionů. Nezávislost na Madridu si tak podle průzkumu z tohoto měsíce přeje jen asi 30 procent dotazovaných.

Baskicko je proslulé specifickou kuchyní, zvláštními soutěžemi (například ve zvedání obřích kamenů), rozmanitou přírodou a písčitými plážemi s chladnějšími vodami Atlantiku. Milovníci umění a zejména architektury ocení Guggenheimovo muzeum v Bilbau a tisíce návštěvníků láká každoročně i mezinárodní filmový festival v San Sebastiánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám