Hlavní obsah

Šest míst, která v LA nesmíte minout

Novinky, Adam Křivánek

Los Angeles je právem magnetem pro filmové i seriálové fanoušky z celého světa. Město andělů ale nabízí i řadu dalších zajímavých aktivit. Které při návštěvě druhé nejlidnatější metropole USA určitě nevynechat?

Foto: Profimedia.cz

Centrum Los Angeles skýtá mnohá lákadla.

Článek

1. Nápis Hollywood

Výšlap na jižní svah Mount Lee v Griffithově parku ke 14 metrů vysokému a 110 metrů dlouhému nápisu HOLLYWOOD nelze vynechat. Roku 1978 lidé uspořádali sbírku a chátrající nápis nechali kompletně renovovat. Starou verzi vyrobenou ze dřeva tak nahradila nová z oceli.

Foto: Adam Křivánek

Obrovská písmena jsou symbolem města.

K nápisu vede hned několik cest. Nejkratší z tras se táhne prašným terénem téměř pět kilometrů, kalifornské slunce navíc obvykle pálí, proto je samozřejmě potřeba zvolit správnou obuv a vzít si s sebou dostatek vody. Místní také varují před výskytem hadů na trasách.

Za těch pár našlapaných kilometrů to ale určitě stojí. Na konec obrovského Los Angeles sice nedohlédnete ani z vrcholku Mount Lee, přesto odtud máte město jako na dlani.

2. Griffithova observatoř

Dalším oblíbeným místem je Griffithova observatoř na Mount Hollywood, kde se natáčely filmy jako Terminátor, Transformers nebo La La Land. Nahoru se můžete nechat dopravit autobusem nebo taxislužbou. Když si to dobře naplánujete, můžete za jeden den stihnout jak návštěvu observatoře, tak pěší výlet k nápisu Hollywood.

Foto: Adam Křivánek, Novinky

Griffithova observatoř též posloužila jako filmové kulisy.

Kolem pozorovací stanice jsou rozmístěny dalekohledy, takže si další krásný výhled můžete vychutnat s většími detaily. Uvnitř budovy se nachází menší vědecká výstava, kde mimo jiné naleznete například Teslův transformátor, a je proto sympatické, že se za vstup neplatí. To ale bohužel každý den přiláká davy lidí, se kterými při návštěvě LA prostě musíte počítat.

Za příplatek 5 dolarů, v přepočtu asi 110 korun, určitě stojí projekce uvnitř budovy v planetáriu Samuela Oschina. Rozvalíte se do pohodlných křesel a sledujete film o vzniku vesmíru promítaný hvězdným projektorem uprostřed velké, kopulovité místnosti.

3. Hollywood bulvár

Pravděpodobně nejznámější ulice Los Angeles Hollywood bulvár leží pod svahy kopců Griffithova parku. Asi každá celebrita doufá, že jednoho dne dostane vlastní hvězdu na chodníku slávy.

Foto: Profimedia.cz

Na chodníku slávy by chtěl skončit každý z branže.

Každoročně se sem také sjíždějí filmové hvězdy z celého světa při příležitosti předávání prestižních Cen Akademie ve věhlasném Dolby Theater.

Hollywood bulvár působí velice nesourodě, je plný kontrastů. Na ulici, kde se pravidelně setkávají celebrity, byste možná nečekali bezdomovce, vysypané koše a zavřené, posprejované obchody.

4. Pláže a slavné molo

Jak po pláži Venice, tak po pláži Santa Monica se při natáčení Pobřežní hlídky proháněla Pamela Anderson v červených plavkách. Takže, i když jste třeba v Los Angeles nikdy nebyli, je možné, že tamní pláže už znáte.

Foto: Adam Křivánek, Novinky

Pláž Venice a typický záběr z Pobřežní hlídky

Venice je vyhlášená svou dlouhou promenádou, která je lemovaná nejrůznějšími pouličními umělci, prodejci a kouzelníky. Na pláž si také řada lidí chodí například zaposilovat nebo zaběhat. Dále se pláž pyšní jedním z nejznámějších skateparků na světě. Stejně jako všude v Los Angeles, i zde narazíte na davy lidí. Část z nich jde po svých a zbytek používá různé dopravní prostředky jako například kolečkové brusle, longboardy nebo poslední dobou stále více populární elektrické koloběžky.

Foto: Adam Křivánek, Novinky

Pláž Santa Monica je oblíbená mezi místními i turisty.

Hned vedle se nachází pláž Santa Monica, jejíž největší zajímavostí je slavné stejnojmenné molo. Na něm najdete menší zábavní park s horskou dráhou a ruské kolo, z jehož vrcholu se vám naskytne výhled na pobřeží Los Angeles. Jedná se o první ruské kolo poháněné solární energií.

5. Centrum Los Angeles

Centrum města láká turisty zejména na známá místa z hollywoodských trháků jako L.A. - Přísně tajné, Collateral nebo Pretty Woman.

Foto: Profimedia.cz

Stadion hokejových Kings a basketbalových Lakers a Clippers.

Pokud patříte mezi sportovní fanoušky, neváhejte při návštěvě centra zavítat do historií nabitého Staples Center, což je domácí stadion hokejových Kings a zároveň basketbalových Lakers a Clippers.

Podle slov jednoho amerického taxikáře prožívá každý v Los Angeles nějaký sport, proto očekávejte velkou fanouškovskou podporu domácích týmů.

6. Filmová studia

Universal Studios Hollywood mohou být poněkud specifičtějším zážitkem, i proto jsem si tohle doporučení schoval až na závěr. Člověka totiž mohou docela rychle odradit zejména dvě věci. Vysoká cena vstupného, která se pohybuje od 109 dolarů výš, v přepočtu asi 2500 korun, a masy návštěvníků. Přesto nemusíte nutně patřit mezi fanoušky filmů z místní produkce, abyste si návštěvu v tomto zábavním parku užili.

Foto: Adam Křivánek, Novinky

Bradavický hrad je jednou z dominant filmových studií Universal.

Na každém metru sice potkáte větší či menší obchůdky, snažící se z vás vymámit další peníze, pokud si ale vezmete mapu areálu a systematicky se zaměříte na atrakce a místa, které vás zajímají, nemusíte už utratit ani dolar.

Tipy na cestu do LA

Z Prahy se do LA nejrychleji dostanete s aerolinkami Air France s jedním přestupem v Paříži. Cesta jedním směrem trvá zhruba 14 hodin a zpáteční letenka stojí od 17 000 korun.

Měnou v Los Angeles je, jako všude v USA, americký dolar. Jeden dolar pořídíte asi za 22,7 českých korun.

V LA je v letním období o devět hodin méně než v České republice.

Hotel střední kategorie stojí zhruba od 3000 korun za noc.

Nezapomeňte adaptér do zásuvek.

Nenechte si ujít přibližně hodinovou komentovanou prohlídku filmových studií. Uvidíte například dům, kde skládal John Williams hudbu pro Jurský park nebo kde psal David Lynch scénáře ke svým filmům. Pro mladší generaci si zábavní park nachystal vesničku z Harryho Pottera v reálné velikosti, a dokonce i obrovskou kulisu Bradavic. Areál je opravdu rozlehlý a za jeden den ho projít nejspíš nestihnete.

Reklama

Výběr článků

Načítám