Hlavní obsah

Na posvátnou horu Uluru se řítí turisté, než bude výstup zakázán

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky turistů zamířily na horu Uluru v Austrálii. Ayersova skála, jak se největšímu monolitu na světě také říká, je pro Aboridžince posvátná a od konce října má být z toho důvodu pro výstup zcela uzavřena. Než k tomu dojde, chtěli si někteří lidé ještě užít výhled z jejího vrcholu, některým však jejich chování přijde nechutné, napsal server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Uluru se někdy říká také Ayersova skála.

Článek

Rada národního parku Uluru Kata Tjuta se dohodla, že bude výstup na horu od 26. října jednou provždy zakázán — z důvodu jejího významu pro původní australské obyvatele. Nejmenovaný posluchač rádiové stanice ABC Alice Springs uvedl, že viděl, jak na vrchol míří zástupy lidí. „Asi kilometr od nástupního místa jsou na obou stranách silnice zaparkovaná auta,“ dodal.

Ředitel národního parku Mike Misso uvedl, že lidí přijíždí tolik, protože vědí, že mají poslední šanci se na vrchol dostat. „Máme za to, že se jedná o dočasnou odchylku, protože tihle lidé si přicházejí akorát odškrtnout položku ze svého seznamu zážitků,“ uvedl pro ABC Misso.

Zaměřit se na tradice

Někteří lidé na sociálních sítích ovšem neskrývali své opovržení těmi, kteří na vrchol Uluru zamířili. Nechutné jim přijde, že návštěvníci nerespektují, jaký význam má hora pro Aboridžince. „Vždy jsem chtěl nahoru na Uluru vystoupat, ale když jsem se dozvěděl, jak neuctivé by to vůči původním obyvatelům bylo, rozhodl jsem se to nedělat,“ napsal jeden.

„Byl jsem tam před pár lety a vážně jsem chtěl vyšplhat nahoru, ale nemohl sem. Přišlo mi to špatné. Takže jsem si krásu hory užil odjinud,“ uvedl další z uživatelů sociálních sítí.

V budoucnu by se aktivity v parku měly více zaměřovat na historii a život Aboridžinců než na rychlé zážitky a selfie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám