Hlavní obsah

Fin se vydal napříč Baltským mořem v plovoucí vířivce

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečně netradiční plavidlo si pro svou cestu přes Balt vybral Fin Janne Kapylehto. S přáteli vyrazil na dobrodružnou mořeplavbu v podomácku vyrobené vířivce. Dlouhé týdny strávené jen ve společnosti vln se ovšem nekonaly. Svého cíle, estonského Tallinnu, dosáhla posádka z Helsinek během 10 hodin, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fin přeplul Baltské moře ve voru s vířivkouVideo: Reuters

 
Článek

Netradiční plavidlo bylo ve skutečnosti vorem, na němž byla vířivka usazená. Celá výprava si tak mohla po celou dobu cesty máčet těla v teplé vodě. Cestu si Finové krátili také rybařením nebo grilováním. Naneštěstí se museli spokojit se studenými klobásami, když jim gril spadl do moře. Vor poháněly dva motory a jeho součástí byly také solární panely.

„Je vážně pohodlné, že tu máme tak teplou vodu, bylo by nanic, kdyby byla studená. Ačkoli počasí není tak chladné,“ komentoval výpravu její kapitán Kapylehto, jinak investor. Podle něj probíhala cesta až neuvěřitelně hladce a z původně plánovaných 13 hodin se smrskla na 10, navzdory velkým vlnám i silnějšímu větru.

Vyjádřil však politování nad ztrátou grilu. „Minule nás takové problémy nepotkaly, dokonce jsme ani gril nemuseli přivázat k voru,“ dodal. Faktem totiž je, že obdobně bizarní cestu podnikl Fin už v loňském roce, kdy ovšem místo vířivky plul na voru se saunou.

Vířivka při aktuální plavbě nebyla prý plná vody celou dobu, protože by to značně znesnadňovalo koordinaci voru a voda by navíc šplíchala kvůli vlnám ze strany na stranu. „Měli jsme ve vířivce nějakých 1200 litrů vody, ale nebyla úplně plná po celou dobu cesty, ale to nikomu neříkejte,“ žertoval Fin. „Těsně před přistáním jsme vířivku zas doplnili, abychom si vychutnali stylový příjezd,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám