Hlavní obsah

Kutná Hora se o víkendu zastříbří

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gotické slavnosti Kutnohorské stříbření se budou už po 28. konat v Kutné Hoře tento víkend, tedy ve dnech 22. a 23. června. Velkolepý scénář slavnosti navrací Kutnou Horu až na začátek 15. století.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kutnohorské stříbření je městskou tradicí.

Článek

Na dva dny ožije celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti krále Václava IV. s jeho početným doprovodem. Aktéři a s nimi i diváci se navracejí do doby, kdy byla Kutná Hora na vrcholu slávy.

„Scénář slavnosti vychází ze skutečných událostí i ze známé silné náklonnosti, které se Kutná Hora těšila u Václava IV. Nenásilnou a zábavnou formou seznamuje diváky s tím, jak se dobývala stříbrná ruda a jak se zpracovávala až do podoby slavného stříbrného groše. Přibližuje zvláštnosti životního stylu středověkého horního města a všech skupin jeho obyvatel,“ uvedla autorka scénáře a hlavní organizátorka slavností Světlana Hrabánková.

Program historické slavnosti se odehrává během soboty i neděle. Nebudou chybět bohaté průvody, rytířské turnaje, taneční či divadelní vystoupení. Znít bude gotická hudba. Diváci, kteří přijdou na slavnost v dobových kostýmech, mají zvýhodněné vstupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám