Hlavní obsah

Nejvyšší vodopád v Británii je ukryt v obří jeskyni

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostor tak obří, že by se do něj vešla i kopule svatopetrské baziliky. Pouze dvakrát do roka se ve Velké Británii zpřístupní jeden z nejrozsáhlejších jeskynních systémů v zemi. Ta doba přišla právě teď, zájemci se do komplexu Gaping Gill v Yorkshiru mohou podívat až do konce května, píše server Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veřejnosti se otevírá jedna z nejdelších britských jeskyníVideo: AP

 
Článek

Jeskynní systém Gaping Hill je skutečně velice unikátní. A to nejen pro svou gigantickou hlavní komoru, dobrodruzi tu najdou také nejvyšší vodopád v Británii, který co do velikosti dvakrát převyšuje Niagarské vodopády. Procházka jeskyněmi ovšem není nic pro slabé povahy, do jejich útrob se totiž musejí spustit dírou ve stropu. Klesají při tom 109 metrů pod zem a slanění trvá asi minutu. V minulosti měli lidé jeskyni za nekonečnou a věřili, že je bránou do pekla.

Ti, kdo se odváží do jeskyně sestoupit, budou odměněni dechberoucími výjevy. „Když sestupujete na dno propasti, je to vyloženě surrealistický zážitek. Máte černo před očima, než si trochu přivyknete na tmu. Dole je velká ozvěna, takže se vám zdá, že je všechno blízko vás,“ popsal svou zkušenost fotograf Danny Lawson.

Foto: Profimedia.cz

V jeskyni lze spatřit nejvyšší britský vodopád - začíná už na povrchu.

Poprvé byl sestup do jeskyně uskutečněn v roce 1895 jistým Francouzem Edouardem Martelem, který použil lanový žebříček a uvnitř si svítil pouze svíčkou. Přestože do hlavní síně komplexu proniká světlo, dobrodruzi jsou samozřejmě náležitě vybaveni čelovkami, při prozkoumání zákoutí jeskyně ale mohou použít i pochodně.

Jeskyně se zpřístupnily 25. května a otevřené pro zájemce jsou do konce měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám