Hlavní obsah

Populární atrakce na Zélandu končí kvůli nebezpečným selfie turistů

Novinky, mšv

Na Novém Zélandu došlo k dočasnému uzavření částečně otevřeného vlaku na scénické železnici Coastal Pacific. Důvodem je, že se turisté kvůli fotografiím často nebezpečně vykláněli z vagonu, aby si pořídili selfie nebo třeba snímek vlaku jedoucího do zatáčky. Společnost provozující linku se proto rozhodla zakročit, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Železnice vede podél východního pobřeží Jižního ostrova.

Článek

Železnice Coastal Pacific jezdí mezi městy Picton a Christchurch na Jižním ostrově a na svých 350 kilometrech vede podél pobřeží Pacifiku. Kvůli úchvatným scenériím si turisté rádi pořizovali fotky z částečně otevřeného vagonu a vykláněli se až nebezpečně moc z oken.

„Navzdory mnoha cedulím i výzvám na palubě našich vlaků, kdy jsme upozorňovali na hrozící riziko, se vždy našli turisté, kteří se vykláněli se selfie tyčemi nebo tablety z oken, mnohdy si pak nebyli vědomi třeba blížícího se tunelu,“ uvedla Katie McMahonová, generální ředitelka společnosti KiwiRail, která linku na železnici provozuje.

„Může to vést k tragédiím. Jednoduše musíme dospělým i dětem zabránit, aby se vykláněli, jinak sami sebe nemůžeme označit za bezpečného dopravce,“ doplnila.

Ve výsledku chce společnost dočasně ukončit provoz vyhlídkových vagonů, dokud nenajde vhodné řešení. Tím by mohla být prosklená panoramatická okna, mříže nebo jiné zábrany proti vyklánění.

„Snad se nám podaří problém v brzké době vyřešit, abychom mohli vyhlídkové vozy znovu uvést do provozu,“ doplnila McMahonová.

V únoru zavřeli lagunu

Na Novém Zélandu se nejedná o první případ, kdy došlo kvůli nevychovaným turistům k uzavření nějaké atrakce. V únoru byl zakázán návštěvníkům vstup do laguny Mermaid Pools, která je pro původní maorské obyvatele posvátná. Turisté kolem ní vykonávali potřebu nebo nechávali odpadky.

Zpráva o ukončení provozu vyhlídkového vlaku navíc přichází jen několik dní poté, co dvojice cestovatelů schytala kritiku za nebezpečně vyhlížející fotografii v nekonečném bazénu na Bali.

Reklama

Výběr článků

Načítám