Hlavní obsah

Anglické Salisbury je prý nejlepším místem pro život v Británii

Anglické město Salisbury, které se loni stalo středem pozornosti kvůli otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, je podle listu The Sunday Times nejlepším místem pro život v Británii. Autoři letošního žebříčku ocenili obyvatele města za to, jak se dokázali vypořádat s touto temnou kapitolou v dějinách města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejlepším místem k životu ve Velké Británii je SalisburyVideo: Reuters

 
Článek

„Salisbury, smekáme před tebou. Ať toto krásné středověké město čelilo Keltům, Vikingům nebo se potýkalo s otravou novičokem, vždy z toho vyšlo vítězně,“ napsal Sunday Times.

Připomněl, že před rokem byly tamní obchody prázdné a turisté se městu vyhýbali. Nyní podle ST panuje ve městě atmosféra optimismu, kavárny jsou plné, turisté se vracejí.

„Už nad sebou nepociťujeme temný mrak,“ řekla o atmosféře v Salisbury místní radní Pauline Churchová.

Pyšní se nejvyšší kostelní věží

Co se týče památek, je tou patrně nejznámější Salisburská katedrála, která se pyšní nejvyšší kostelní věží ve Velké Británii — měří 123 metrů. Mimo to je stavba považována na nejtypičtější příklad raně gotické anglické architektury.

Zajímavostí je, že katedrála je také jednou z mála v zemi, která nedisponuje zvony. Typické hrázděné domky pak mohou návštěvníci zhlédnout v centru města.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála je nejvýznamnější památkou Salisbury.

V okolí města se nachází také pozůstatky prvního osídlení oblasti, takzvané Old Sarum. To kdysi bývalo prosperujícím městem s katedrálou i hradem, po nich už ale mnohé nezbylo. A ještě o něco dál od Salisbury leží také nejslavnější kamenný kruh Anglie Stonehenge.

List Sunday Times vyhlašoval také regionální vítěze žebříčku, při čemž třeba nejlepším místem k životu ve Skotsku je město Dundee, ve Walesu Crickhowell a v Severním Irsku Holywood. Nejlepší čtvrtí v Londýně je Isle of Dogs.

V minulosti byl nejlepším místem pro život vyhlášen například i západoanglický Bristol, který kdysi patřil mezi významná průmyslová centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám