Hlavní obsah

Atlanta vládne světu. Tedy alespoň v jednom ohledu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Atlanta je opět světovou špičkou. Tedy přesněji řečeno tamní letiště, které je tím nejvytíženějším na světě, a to už 21. rok v řadě. V uplynulém roce přes mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson Atlanta prošlo na 107 milionů pasažérů, osobní letecká přeprava vzrostla o 3,3 procenta, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Atlantě je nejvytíženějším už 21. rok v řadě.

Článek

Atlanta si dominantní pozici udržuje díky svojí poloze, často je vstupní branou do Severní Ameriky a je z ní vedena řada linek dále po kontinentu. Výrazné změny se neudály ani na dalších dvou pozicích, kde je druhým nejvytíženějším letištěm to v Pekingu, kterým prošlo téměř 101 milionů lidí. Trojici uzavírá letiště v Dubaji, které odbavilo 89 milionů pasažérů. Nejvytíženějšími letišti v Evropě jsou londýnské Heathrow, pařížské Letiště Charlese de Gaullea nebo amsterdamské Schiphol.

Nejvíce „pohybu“, tedy odletů a příletů, se ovšem odehrálo na chicagském Letišti O’Hare, které z první příčky vyšouplo právě Atlantu. Oněch pohybů se uskutečnilo za rok 2018 skoro 904 000, zatímco v Atlantě to bylo „pouze“ 895 000. Hongkongské letiště zůstává tím největším, co se týče nákladní letecké dopravy.

Osobní doprava za uplynulý rok pokořila hranici 8,8 miliardy cestujících, což je nárůst šest procent. Uvedla to organizace Airports Council International (ACI), sdružující světová letiště. „Je potěšující vidět, že celosvětově osobní letecká doprava odolává zvyšující se tenzi a měnící se geopolitické situaci, uvedla šéfka ACI Angela Gittensová. „Díky snižujícím se nákladům na cestování na mnoha trzích a posilování střední třídy osobní přeprava stále posiluje,“ dodala.

Nejvytíženější letiště světa:
1. Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson Atlanta107,4 milionu cestujících
2. Mezinárodní letiště Peking101 mil.
3. Mezinárodní letiště Dubaj89,1 mil.
4. Mezinárodní letiště Los Angeles87,5 mil.
5. Letiště Tokio Haneda87,1 mil.
6. Mezinárodní letiště O'Hare Chicago83,3 mil.
7. Letiště Londýn Heathrow80,1 mil.
8. Mezinárodní letiště Hongkong74,5 mil.
9. Mezinárodní letiště Šanghaj Pchu-tung74 mil.
10. Pařížské letiště Charlese de Gaullea72,2 mil.
Zdroj: Airports Council International

Reklama

Výběr článků

Načítám