Hlavní obsah

Faktor pařby je pět. Ty nejrozjetější akce, na které můžete vyrazit v dubnu

Novinky, Taťána Marenčíková

Hoši z ikonického seriálu Červený trpaslík se nějaké té párty nikdy nebáli. A pokud vám v hrudníku bije srdce vášnivého cestovatele, žádná párty vám není cizí a v rozjařeném davu se cítíte jako ryba ve vodě, jistě vás zaujme přehled těch nejoblíbenějších dubnových akcí ve světě.

Foto: Profimedia.cz

V dubnu se ve světě bude řádit na hudebním, uměleckém i vodním festivalu.

Článek

Oranžové Nizozemsko

Určitě znáte zelené Irsko v Den svatého Patrika, ale víte, jaká je slavnostní barva Nizozemska? Tam se jeden den v roce celá země obleče pro změnu do oranžové a slaví možná bujařeji než na Silvestra. Barva samozřejmě není zvolena náhodou, je symbolem státu a hlavně královské rodiny pocházející z oranžsko-nasavské dynastie. A o tu jde především. Tradice královského svátku sahá až do roku 1885, jen termín oslav se měnil dle narozenin panovníků. Od roku 2014 se slaví Koningsdag – Den krále na narozeniny současného panovníka Viléma Alexandra Nizozemského, jenž se narodil 27. dubna 1967.

Foto: Profimedia.cz

Koningsdag, to je oranžová.

Nejbujařeji se samozřejmě řádí v Amsterdamu. Užít si 27. duben „po nizozemsku“ má svá specifika. Třeba i veřejná doprava je omezena, ale trocha diskomfortu prý za ten zážitek rozhodně stojí. Trhy, slavnostní přehlídky a oranžově načančané lodě, zákusky a alkohol nalákají každoročně až milion návštěvníků.

Hvězdná Kalifornie

Tady by měli zpozornět všichni opravdoví milovníci hudby. Pro zaryté fanoušky není nákup letenek společně s lístky na koncert ničím až tak výjimečným a slunný americký stát už zase chystá porci melodií, které mnohým stojí i za cestu přes oceán. Koncentrace celebrit bude jako každoročně obrovská jak na pódiích, tak pod nimi.

Foto: Profimedia.cz

Hudební a umělecký festival Coachella je hodně v kurzu.

Hvězdný hudební festival Coachella se koná o dvou prodloužených víkendech – 12. až 14. a 19. až 21. dubna. Těšit se na jevišti můžete na Janelle Monáe, Arianu Grande, oblíbeného rappera s přezdívkou Wiz Khalifa a mnohé další. Festival si klade za cíl potěšit fanoušky všech žánrů, ras, náboženství, věku i sexuální orientace. Od roku 1999, kdy se uskutečnil poprvé, si vybudoval renomé jednoho z nejoblíbenějších nejen ve Spojených státech, ale na celém světě.

Jazz v New Orleans

Za hudbou podruhé. Tentokrát do Louisiany, konkrétně bohémského New Orleansu. Město, které žije rytmem po celý rok, čeká mezi 25. dubnem a 6. květnem hudební smršť oslavující 50. výročí New Orleans Jazz and Heritage Festivalu. A na své si rozhodně přijdou nejen fanoušci jazzu. Nesmí chybět blues, folk, gospel, cajun ani bluegrass. Jubilejní ročník nabídne hvězdy jako Rolling Stones, Katy Perry, Boba Segera, Jimmyho Buffetta a více než stovku dalších interpretů.

Foto: Profimedia.cz

Hudební festival je v New Orleans obrovskou událostí.

Festival navíc zdaleka není jen o hudbě. Zaměřuje se i na místní kulturu představenou prostřednictvím typických pokrmů, řemesel a tradic.

Noty na sněhu

Ve svižném rytmu do třetice. Tentokrát ale v podstatě za humna. V sousedním Rakousku se od 8. do 13. dubna koná ta největší hudební párty na sněhu Snowbombing. Na co se v Mayrhofenu můžete těšit? Samozřejmě na hory a sporty s nimi spojené, dále na hory hudby, tanec, ale také sauny, vířivky, stylové gastrozážitky a prý i kvalitní pivo.

Letošními headlinery budou Fatboy Slim a Stormzy. Pořadatelé si letos dávají obzvláště záležet, protože festival slaví dvacet let. Tamější akce má díky vysoké nadmořské poloze specifickou atmosféru. No řekněte, kdy naposledy jste si cestou na koncert přibalili nepromokavé kalhoty a rukavice?

Vodní šílenství v jihovýchodní Asii

Pokud máte rádi bujaré akce a nevadí vám se pořádně namočit, pak je pro vás Songkran, Thajský nový rok, tím pravým. Mokrý festival, známý jako největší vodní bitva na světě, letos započne 13. dubna a ačkoli se oficiálně slaví tři dny, reálně trvá celý týden.

Foto: Profimedia.cz

Songjran festival v Bangkoku

Největší párty se konají Bangkoku, Čiang Mai a na Phuketu, ale hýřit se bude i v menších městech. Připravte se jen na davy rozesmátých, popíjejících oslavenců a roztančených mokrých těl. Někdy navíc poprášených pudrem. Duben je v Thajsku velmi horkým měsícem, takže zimy se v promočeném oblečení bát opravdu nemusíte. A šplíchanec může prý přijít skutečně odkudkoli. Třeba ze sloního chobotu. Vodní pistoli či kbelík s sebou.

Afrika v plamenech

Nejspíš už jste slyšeli o nevadském festivalu Burning Man, odehrávajícím se na přelomu srpna a září. Burning Africa je podobnou akcí, jen na opačné polokouli. Umělecká veselice se odehrává v národním parku Tankwa Karoo v Jihoafrické republice. Velká skupina dobrovolníků tam každoročně vytvoří dočasné městečko, které se hemží uměleckými představeními, zpěvem, tematickými kempy a rozličnými kostýmy.

Burning Africa je velkou uměleckou událostí.

Pořadatelé deklarují, že akce se vlastně nedá uspokojivě popsat, je prý třeba ji zažít. Letos se o tom můžete přesvědčit mezi 29. dubnem a 5. květnem. Nouze samozřejmě nebude ani o ohně, které akci daly v roce 2007 jméno. Zajímavostí je, že některé umělecké výtvory, které budou na akci vytvořeny, tam také zaniknou. A to způsobem symbolickým právě pro tento festival – v plamenech.

Reklama

Výběr článků

Načítám