Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte svatého Patrika, vyrazte na festival

Novinky, mšv

O víkendu se bude v Praze oslavovat irský svátek sv. Patrika, který nabídne hudební program, ale také gastronomické speciality nebo průvod, jímž bude celá akce završena. Vypravit se můžete také na koncert v rámci Pardubického hudebního jara nebo na výstavu.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte nejzelenější svátek, který existuje, sv. Patrika. Ilustrační foto

Článek
Praha

Svatý Patrik v Praze

Oslavy nejzelenějšího svátku se o víkendu vrátí do Prahy. Svátek svatého Patrika nabídne bohatý program čítající například gastro festival na smíchovské náplavce, kde ochutnáte irské speciality. Do Rock Café můžete zase zavítat na koncerty. V neděli se uskuteční průvod, rovněž můžete zkusit rychlokurz irštiny a čtení irské literatury. Podrobnosti o akci najdete zde.

Indická sobota

Zaskočte si na jedno odpoledne do Indie. Na Plechárně budete moci ochutnat exotické chutě tamní kuchyně, nebudou chybět tradiční placky naan, čočkový dhaal nebo kuřecí kari. Indie by samozřejmě nemohla existovat bez kořeněných nápojů lassi, které budete moci rovněž ochutnat. Vstup na akci je zdarma. Více najdete zde.

Festival ezoteriky

Pokud se váš zájem upírá k ezoterice a alternativním medicínám, nevynechejte o víkendu Minervafest, který se koná v Michnově paláci. Hlavním tématem bude přicházející jaro a s ním spojené probouzení se života a přírody. Těšit se můžete na několik přednášek a seminářů, které vám poradí, jak se na jaře stravovat nebo zkvalitnit spánek. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Do pivovaru

Vyrazte v sobotu do pivovaru v Kostelci nad Černými lesy, kde se bude oslavovat jeho výročí. Připraveny jsou prohlídky nově rekonstruovanými technologickými prostory, kde budete moci zhlédnout různé zajímavé pivovarské exponáty, hrát bude také hudba. Chybět ale nebudou samozřejmě ani pivní speciály. Více zde.

Výprava za Vikingy

Navštivte výstavu Putování za Vikingy v Muzeu T. G. M. v Rakovníku, která mapuje putování dvou archeologů po Faerských ostrovech v replikách vikinského oblečení. Výpravu si můžete prohlédnout skrze fotografie, uvidíte také kopie i originály různých vikinských předmětů. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Sůl nad zlato

Výstavu, která se věnuje významu soli, ale také známé pohádce Sůl nad zlato, můžete zhlédnout v Českém Krumlově. V expozici najdete několik stylizovaných scén z pohádky, prohlédnete si originální kostýmy a repliky. Zároveň se dozvíte něco z historie soli, a zda se dá bez soli vařit, či ne. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Sportovní festival

Chcete se s příchodem jara pořádně rozhýbat? Pak vás může nastartovat Festival kondice, který se v sobotu uskuteční v Plzni. Zacvičit si na něm budete moci například s Olgou Šípkovou nebo Davidem Hufem. Kromě praktických ukázek budete moci načerpat i různé teoretické informace nebo si zakoupit sportovní doplňky. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Fotografická dílna

V sobotu začínají v klášteře Teplá opět pravidelné kreativní a výtvarné dílny. První bude fotodílna pro ty, kteří se na svět rádi dívají přes hledáček fotoaparátu, zejména pro začátečníky. Součástí workshopu je i prohlídka památky. Místo si předem rezervujte. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Výstava skla

Ještě více než týden můžete navštívit výstavu skla v Oblastním muzeu v Litoměřicích. Jednotícím tématem jsou výrobky, které vznikly buď na objednávku šlechtického dvora nebo jako politická zakázka. Uvidíte proto například talíř s podobiznou císaře Františka Josefa I. nebo skleničky se státními symboly. V expozici najdete díla Stanislava Libenského nebo designéra Bořka Šípka. Podrobnosti zde.

Liberecký kraj

Ezoterický festival

Diskuze, semináře a přednášky z oblasti ezoteriky, to nabídne třídenní festival, který se od pátku do neděle uskuteční v Liberci. Dozvíte se zajímavosti o alternativním přístupu ke zdraví a výživě, ale také o duchovních naukách nebo podobně. Těšit se můžete i na různé ochutnávky a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Závod na běžkách

Máte odvahu a vytrvalost zúčastnit se jednoho z nejtěžších lyžařských závodů u nás? V sobotu se v okolí Špindlerova Mlýna koná Krkonošská 70. Jednotlivci i týmy ale mohou vyrazit i na kratší tratě, třeba jen na 25 kilometrů. Součástí je i závod na fatbiku. O závodu se více dozvíte zde.

Pardubický kraj

Hudební jaro

V pondělí byl v Pardubicích zahájen další ročník festivalu Pardubické hudební jaro, při kterém se v koncertních sálech, divadlech i památkových objektech rozezní melodie klasické i jiné hudby. V sobotu můžete vyrazit na koncert Jiřího Pavlici a Hradišťanu, v neděli pak na Pucciniho operu Bohéma. Program naleznete zde.

Vysočina

Divadelní festival

Až do 26. března se v Třebíči koná Festival divadla 2-3-4 herců. V jeho rámci můžete navštívit nejrůznější představení, konverzační komedie, chybět nebude ani romantika nebo něco vážnějšího. Program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Výstava vín

Za vínem se můžete v sobotu vypravit do obce Březí, kde budete moct ochutnat produkty vinařů ze širého okolí. Čeká vás přes 600 vzorků, mimo to také zabijačkové speciality, sýry nebo pekařské dobroty. V průběhu akce vystoupí také mužský pěvecký sbor a v podvečer cimbálová muzika. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Tvůrčí jarmark

Ručně vyrobené produkty najdete v sobotu na olomouckém Flerjarmarku. Trh s autorskými výrobky a designem nabídne oblečení, kabelky, šátky, pásky, šperky, ale i bytové doplňky nebo keramiku. Na své si přijdou i ti, kteří chtějí být šetrní k životnímu prostředí, protože zde naleznou třeba látkové tašky a podobně. Více zde.

Zlínský kraj

Komorní jarmark

Na dobré jídlo můžete vyrazit na jarmark, který se v sobotu uskuteční ve zlínské Mojí dílně. Komorní trh vám nabídne stánek se sladkými dobrotami, dorty či koláči, ale chybět nebude ani dobrá káva, víno či kyselice na zahřátí. Chybět nebudou ani různé ruční výrobky. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava o Jeseníkách

Zajímá vás, jaký pohled mají na Jeseníky vaši sousedé a obyvatelé kraje? Pak navštivte Městské muzeum v Rýmařově, kde budete moci do konce března zhlédnout vítězné fotografie ze soutěže, zachycující právě Jeseníky, které letos navíc slaví 50 let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám