Hlavní obsah

Nejstarší česká zoo je ještě starší, než se myslelo

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

100 let? Nikoliv, 115. Zoologická zahrada v Liberci, která je nejstarší u nás, plánovala na letošní rok velké oslavy 100. výročí od založení v roce 1919. Během příprav velkého jubilea se ale při hlubším zkoumání celé historie zahrady zjistilo, že je ve skutečnosti ještě starší, než se dlouhá léta uvádělo.

Foto: Profimedia.cz

Bílí tygři se stali symbolem liberecké zoo.

Článek

„Trošku jsme to prošvihli,“ říká s nadsázkou ředitel liberecké zoo David Nejedlo. „Zoo v letošním roce neoslaví jubilejní stovku, ale bude jí už rovnou 115 let. Nové badatelské průzkumy totiž dokazují, že byla v Liberci založena už v roce 1904,“ potvrdil ředitel.

Zahrada chtěla ke stoletému jubileu vydat rozsáhlou knižní publikaci, mapující celou její dlouhou historii. Kvůli tomu se spojila s týmem z libereckého badatelského spolku Rodokmen.biz, který zkoumal počátky a vývoj zahrady v prvních desetiletích. Právě badatelé ze spolku postupně z nejrůznějších historických pramenů zjistili, že zoologická zahrada fungovala oficiálně v Liberci už od roku 1904, měla už tehdy stovky kusů zvířat a navštěvovaly ji desetitisíce platících návštěvníků.

Foto: Michael Polák, Právo

Liberecká zoo chtěla letos oslavit 100. výročí. Výzkumy badatelů ale plány změnily.

„Neobjevili jsme Ameriku. Rok 1904 ve spojení s libereckou zoologickou zahradou už někteří autoři ve svých publikacích uváděli. Ale dosud se mělo obecně za to, že nová, opravdová zoo vznikla až v roce 1919 a to, co jí předcházelo, byly jen pionýrské aktivity. Teď už ale víme, že to tak nebylo,“ vysvětlil za badatelský tým Julius Jankovič.

Ke zkreslení přispěl někdejší ředitel

Ke zkreslování historie začalo podle badatelů docházet ještě v první polovině minulého století a lze ho připsat na vrub tehdejšího ředitele zoo Ericha Sluwy. Když se v roce 1929 stal z dosavadního správce ředitelem, začal totiž vydávat o zoologické zahradě takzvané průvodce ve formě brožur, v nichž si rád připisoval různé zásluhy. „V roce 1934 dokonce vydal brožuru k patnáctému výročí, v níž označil rok 1919 rokem skutečného založení a o předchozím působení a zásluhách se zde vůbec nezmiňuje,“ zjistil Julius Jankovič.

Údajům, které uváděl dlouholetý a oddaný ředitel zoo, nebyl tehdy důvod nevěřit. A tak z jeho brožur a zpráv vycházeli všichni pováleční autoři a veřejnost se kvůli tomu dodnes mylně domnívala, že nejstarší česká zoo vznikla až v roce 1919.

Nejnovější zkoumání ukázala, že skutečným zakladatelem zoologické zahrady v Liberci byl Ornitologický spolek pro severní Čechy. V libereckých Lidových sadech, kde dodnes zoologická zahrada sídlí, nechal spolek už v roce 1900 vysadit labutě a postavil pro ně speciální hrádek, později přibyla ptačí voliéra. V srpnu 1904 pak spolek oficiálním dopisem požádal město o založení zoo v Lidových sadech a městská rada spolku po dvou dnech vyhověla.

Jsme trochu za idioty, ale museli jsme to říct
badatel Julius Jankovič

Už v září se zoologická zahrada otevřela veřejnosti a rychle se rozšiřovala. „Nyní víme, že už v roce 1905 měla stovky kusů zvířat, zejména ptactva, v roce 1909 se začalo platit vstupné a součástí zahrady už v té době byl opičí pavilon, chovali se vlci i divoké kočky a zahradu navštívilo 20 000 lidí,“ upozornil Julius Jankovič.

Foto: Michael Polák, Právo

Tým libereckého badatelského spolku Rodokmen.biz před skenem historického dokumentu, v němž liberečtí radní v roce 1904 potvrdili žádost Ornitologického spolku pro severní Čechy o založení zoologické zahrady, nejstarší zoo v Česku.

Zahrada byla otevřena i po celou dobu první světové války a postupně začala mít i důležité chovatelské úspěchy. „V roce 1916 se v Liberci narodilo například první medvídě,“ upozornil Jankovič. „Jsme trochu za idioty, ale museli jsme to říct.“

Nové informace

Současné vedení zoo váhalo, jak s novými badatelskými objevy naložit. „Není to totiž vůbec lehké předstoupit před novináře a říct: ,Přátelé, žádné stoleté výročí není, slavíme rovnou 115 let‘,“ přiznal Nejedlo. „Máme tu ale tým lidí, kteří nechtějí jen říkat to, co lidé chtějí slyšet.“

Podle Nejedla má zoo nyní k dispozici řadu informací a podkladů, které předchozí generace neměly. „Takto podrobný historický průzkum tady od válek v minulém století nikdy neproběhl,“ upozornil ředitel. „Proto jsme se rozhodli, že vystoupíme před lidi a přiznáme, že už to víme, že nám není 100 let, i když budeme trochu za idioty,“ vysvětlil Nejedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám