Hlavní obsah

Zámek Pillnitz u Drážďan zve na procházku vánoční zahradou s tisícovkami tančících světel

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park zámku Pillnitz se v předvánočním období proměnil v kouzelnou pohádkovou krajinu. Každý den po setmění se zde můžete vydat na tajuplnou cestu, na níž temnotu střídají úchvatné světelné efekty, vánoční symboly a magicky nasvícené budovy, rostliny a sochy.

Foto: Roman Zvarič

Expozice byla v minulosti k vidění v Londýně či Berlíně.

Článek

Zámek Pillnitz počátkem 18. století koupil saský kurfiřt August Silný pro svou nejoblíbenější milenku. Později jej nechal kompletně přestavět, dvojici reprezentativních paláců doplnily zahrady v anglickém, holandském a čínském stylu a zámek se stal letní rezidencí saského královského rodu.

Foto: Roman Zvarič

Procházku zámeckým parkem je ideální spojit s návštěvou Drážďan.

Nyní se do zámeckých zahrad nastěhovala světelná instalace, která byla v minulých letech k vidění v Botanické zahradě v Berlíně a Královských botanických zahradách (Kew Gardens) v Londýně. Zdobí asi dvoukilometrovou okružní trasu, na které se dá velice snadno zapomenout na předvánoční shon a podlehnout tajemné atmosféře hry tisíců světel a laserových paprsků.

Cínoví vojáčci i projekce motýlů

Vstupujeme na nádvoří s fontánou, která vypadá, jako by skrz ni protékalo světlo. Zdobené fasády paláců působí v záři barevných bodových reflektorů plastickým dojmem, vše doprovází podmanivá hudba. Videoprojekce na jedné z budov ukazuje tančící cínové vojáčky, na které se za doprovodu skladby Twinkle, Twinkle, Little Star snášejí hvězdy.

Foto: Roman Zvarič

Světelnou expozici lze zhlédnout až do začátku ledna.

Foto: Roman Zvarič

Některé exponáty vybízejí k usazení a focení.

Z míst uprostřed bludiště vychází tajemná záře, když se k ní vydáme, objevíme bohatě zdobenou loď posledního saského krále Fridricha Augusta III. Pokračujeme cestičkou uprostřed obřího adventního kalendáře a kolem stráně, která připomíná louku porostlou modrými žárovkami, jež poblikávají v rytmu melodie.

V různých zákoutích parku jsou více či méně vkusné světelné instalace, kde si můžeme pořídit fotografický suvenýr: na svítících lavičkách, v královském křesle, na sáňkách u vánočního stromku. Zlatým hřebem jsou obrovské zářící lekníny plovoucí na jezírku u čínského pavilonu. Na dům u dalšího jezírka se promítá projekce létajících motýlů.

Foto: Roman Zvarič

Projekce motýlů patří k tomu nejlepšímu.

Magicky působí také nápaditě osvětlený skleník s gigantickou kamélií přezdívanou Grand Dame, která sem byla přivezena z Japonska v roce 1776. Téměř dvě a půl století starý keř je vysoký 9 m a má obvod 35 m.

Foto: Roman Zvarič

Světla zdobí i samotný zámek.

Asi po půldruhé hodině přicházíme z druhé strany zpět na hlavní nádvoří, kde jsou připravené otevřené ohně pro zahřátí a poslední z půltuctu stánků, které lemují trasu (vřele doporučujeme skvělé svařené víno, punč a bratwurst). Procházka je úžasným zážitkem a skvěle navodí slavnostní předvánoční atmosféru. Pokud máte třeba cestu do Drážďan, Pillnitz je ideální zastávkou na cestě zpět. Vánoční zahrada bude otevřena do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám