Hlavní obsah

Turistů přijíždí do Krkonoš víc, než si ochranáři mysleli. Loni jich bylo 3,6 milionu

Právo, Vladislav Prouza

Ochranáři důkladně prolustrovali Krkonoše a došli k překvapivému výsledku. Rekreantů přijíždí do nejvyšších českých hor mnohem víc, než si mysleli.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejoblíbenějšími výletními cíli je Sněžka.

Článek

„Krkonoše patří k nejnavštěvovanějším chráněným územím v Evropě. Loni tam přijelo 3 657 254 rekreantů, kteří zde celkem strávili 11 324 528 dnů,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Průměrný návštěvník stráví v Krkonoších skoro čtyři dny a tři noci. „Dlouhodobě jsme odhadovali, že návštěvnost českých Krkonoš se ročně pohybuje na úrovni šesti milionů dní, které zde návštěvníci stráví. Přesný údaj nás překvapil,“ dodal ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Čísla, převyšující o zhruba pět milionů dosavadní odhady, získali ochranáři prostřednictvím lokace mobilních telefonů návštěvníků. Operátoři vyloučili domorodce, lidi, kteří jezdí do Krkonoš za prací, i vícero SIM karet evidovaných na jednu osobu. Data využijí ochranáři při společné česko-polské strategii cílené na ochranu národního parku pro příští desetiletí. „Krkonoše nejsou nafukovací. Mají svoje limity. Pro přírodu a podnikatele je přínosnější dlouhodobější návštěvník než davy jednodenních turistů,“ říká náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Lidem se ale ubytování v Krkonoších musí ekonomicky vyplatit. Víc než opakované jednodenní výlety se svačinou v batohu. „Nemůžeme v tomto duchu motivovat ubytovatele,“ podotkl Drahný.

Ochranáři preferují snahu motivovat turisty k návštěvě méně atraktivních míst a odlehčit turistickým magnetům jako vrcholu Sněžky nebo pramenu Labe. „Pracujeme na tom, abychom turistům představili méně známá, přesto jedinečná místa a možnosti v podhůří,“ potvrdila ředitelka kanceláře Svazku měst a obcí Krkonoše Eva Šulcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám