Hlavní obsah

Huláni v Prostějově v šarvátce cestou do Slavkova

Právo, Jiří Růžička

Šavle hulánů rakouské kavalerie zajiskřily v neděli dopoledne v šarvátce před radnicí v Prostějově. Vojáci v historických uniformách se zde nakrátko zastavili cestou na slavkovské bojiště. Veteráni z Klimkovic u Ostravy míří k Mohyle míru u Slavkova, kde se za týden uskuteční tradiční připomínka nejtěžších bojů bitvy tří císařů.

Šarvátka hulánů v ProstějověVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

„Jsme zástupci lehké rakouské kavalerie, jsme na tažení od Olomouce ke Slavkovu, kde se střetneme s napoleonským vojskem,“ hlásil hrdě stovkám lidí u prostějovské radnice velitel kavalerie Zdeněk Ševčík.

Neodmítl přípitek s prostějovským primátorem Františkem Jurou (ANO) a nabídl mu svezení. Když se primátor do sedla dostal, zazněl v okolí komentář: „A už je zase na koni...“

Foto: Jiří Růžička, Právo

Huláni cestou na slavkovské bojiště zkřížili šavle v Prostějově a připili si s primátorem města Františkem Jurou.

„Jdeme po stopách kolon, které se přesouvaly z Nedvězího a z Olšan na slavkovské bojiště. Vzdáváme poctu bojovníkům a připomínáme cestou při podobných zastávkách lidem historii,“ řekl Ševčík.

„Jedeme poctivě celou cestu v sedle, máme naplánované zastávky, kde máme zázemí pro sebe a stáje a odpočinek pro koně,“ popsal.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Huláni v Prostějově

Hlavní vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě ke 213. výročí bitvy u Slavkova je plánovaná ve dnech 30. listopadu až 2. prosince. Proběhne při ní bitevní ukázka pod kopcem Santon u obce Tvarožná a pietní akt na Mohyle míru u obce Prace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám