Hlavní obsah

Mrtvé moře z ptačí perspektivy? V Jordánsku je to možné

Novinky, mšv

Návštěva Mrtvého moře je v Jordánsku skoro nutností. Komu už však nestačí se v něm jen ráchat, může si ho prohlédnout z výšky. Nad nejznámějším slaným jezerem na světě se totiž prohánějí takzvané gyrokoptéry, ve kterých se mohou turisté proletět a užít si výhledy z ptačí perspektivy, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisti se mohou podívat v Jordánsku na Mrtvé moře z výškyVideo: Reuters

 
Článek

Let ve stroji, který je kombinací helikoptéry a kluzáku, trvá kolem 20 minut a jeho cena se pohybuje mezi 50 a 60 jordánskými dináry (1600 až 1900 korun). Výlety provozuje místní letecký klub RASCJ a podle jeho šéfa Raji Gargoura se jedná o neotřelý způsob, jak si výlet k Mrtvému moři ozvláštnit. „Když si uvědomíte, že se nacházíme na jednom z nejníže položených míst na zemi, je úžasné si ho prohlédnout z výšky,“ tvrdí Gargour.

Klub má k dispozici celkem tři gyrokoptéry, které mohou operovat naráz. Kromě pilota se do nich vejde ale jen jeden pasažér. I tak je o vyhlídkové lety zájem. Využívají jich i místní, například Fahed al-Abdallat. „Nikdy předtím jsem Mrtvé moře z výšky neviděl. Byla to skvělá zkušenost a letecký klub je skvělý, hodně dbají na bezpečnost,“ tvrdí jordánský turista.

Kapitán leteckého klubu Saad Bader El-Din připouští, že jsou lety dražší, podle něj ale není cílem zisk, jako spíš pokrytí nákladů. Provoz gyrokoptér totiž není levný, i když stále vyjde levněji než lety helikoptérou.

„Létání je obecně drahé, mimo jiné kvůli údržbě. Musíte dbát na bezpečnost, měnit pravidelně olej, a to není levné. Jsme ale nezisková organizace a nejde nám o zisk. Chceme spíš nakopnout místní ekonomiku a navnadit turisty, aby k nám přišli,“ tvrdí kapitán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám