Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte dušičky třikrát jinak

Novinky, mšv

Akce prvního listopadového víkendu se ponesou zejména ve znamení dušiček. Svátek všech zesnulých ale můžete oslavit hned třikrát jinak. Tradičně česky, poté jako keltský Halloween nebo mexický Den mrtvých. čekají vás dílny, workshopy a navzdory tématu i spousta zábavy a aktivit.

Foto: Profimedia.cz

Oslavte s dětmi dušičky po mexicku neboli Día de muertos. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mexiko v muzeu

Poznejte jinou tvář dušiček. V Náprstkově muzeu se bude svátek zemřelých slavit v mexickém stylu, tedy jako día de muertos. Pestrobarevná oslava, ani ne tolik smrti jako spíše života, nabídne dětem tvůrčí dílničky, připraveny jsou také filmy s tematikou Dne mrtvých. Součástí je i výstava Oltáře mrtvých. Podrobnosti najdete zde.

Svátek světel

V sobotu se v pražské zoo rozsvítí desítky světel. Bude se tu totiž oslavovat indický svátek Diwali, pro nějž je charakteristické zapalování lampiček a luceren, proto se mu mnohdy říká svátek světel. V rámci akci si budete moci vyrobit vlastní lampión a vydat se na průvod se slony. Chybět nebude ani oblíbená ohňová show. Další informace zde.

Strašidelný Halloween

Jako třetí sváteční alternativa se v Praze nabízí oslavy Halloweenu ve Žlutých Lázních, kde na návštěvníky všech kategorií čeká mimo jiné dlabání dýní, malování na obličej nebo diskotéka. Nouze nebude ani o výtvarnou dílnu, strašidelnou stezku areálem, soutěže a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Dušičky v historii

Jak se měnily pohřební zvyklosti v minulosti? Co je antropologie a archeologie? To zjistíte při speciálním dušičkovém víkendu v HistoryParku v Ledčicích, kde si zkusíte odkrýt hrob a zjistit, komu asi patřil, čím se zemřelý v životě zabýval nebo jaké měl v tehdejší společnosti postavení. Více informací najdete zde.

Za zvířaty

Setkejte se se zvířátky tváří v tvář doslova na dosah ruky. V Zooparku Zelčín se v neděli uskuteční komentovaná prohlídka s krmením zvířat. Podíváte se, jak zdejší obyvatelé bydlí a budete si je moci i pohladit. Prohlídka je početně omezena, místo si proto předem rezervujte. Více zde.

Jihočeský kraj

Strašidelná zoo

Přijďte se příjemně bát do zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou. V areálu se setkáte s čarodějnicemi, které si chystají úkoly, soutěže nebo výtvarnou dílnu pro děti. Součástí je také pohádkové čtení a na závěr lampiónový průvod areálem zahrady. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Podzimní dílna

Dorazte do Pivovarského muzea v Plzni a vytvořte si drobnou dekoraci v podzimním stylu. Pod dohledem lektorů si s dětmi vyrobíte ozdoby z lístků a březových koleček nebo drátěné srdíčko či svícen s podzimním listím, který vám rozzáří studené večery. Vstupné je 50 korun a zahrnuje i většinu tvůrčího materiálu. Více zde.

Karlovarský kraj

Sněhurka na ledě

Přijďte se pokochat jedinečným představení Sněhurka na ledě, které se uskuteční v sobotu v karlovarské KV Areně. Originálně vyprávěný příběh vám představí klasickou pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, ale s živou hudbou a jedinečnými krasobruslařskými vystoupeními. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Strašidelná cesta

Bojíte se rádi nebo chcete svoji odvahu naopak prověřit? Vyrazte na strašidelnou stezku parkem zámku Krásný Dvůr, kde vám na cestu budou svítil jen louče a lampióny. Kdo projde celou trasu, dostane odměnu. Místo na akci si předem rezervujte, dřívější časy budou určeny mladším dětem. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Sázení stromků

Chcete strávit odpoledne na vzduchu a zároveň udělat něco prospěšného? Pak přijďte sázet stromky v Novém pralese u Plání pod Ještědem. Kromě práce si ale děti užijí také nějakou tu legraci při zábavné lesní hře. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Do doby kamenné

V souvislosti s oslavou dušiček navštivte Archeopark Všestary, kde se dozvíte zajímavosti o životě a smrti v pozdní době kamenné. Čekají vás například ukázky výroby keramických nádob nebo šňůrové keramiky, ale také obřad k uctění padlých předků. V rámci tvůrčí dílny si budou děti moci vyrobit keramickou nádobu. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Za strašidly

Zámek Choltice pořádá v sobotu tradiční akci pro malé i velké nebojsy. Na strašidelné stezce vás letos čeká kolem 60 strašidel. Ti méně odvážní se mohou setkat se šermíři, lukostřelci nebo kejklíři na chůdách. Připraveny jsou také prodejní stánky, občerstvení a další doprovodný program. Více naleznete zde.

Vysočina

Výstava prezidentských vozů

Vydejte se do gotické tvrzi Příseka, kde se koná výstava prezidentských a papežských automobilů, která doplňuje stálou expozici s tisícovkami modelů autíček a dalších hraček. Dozvíte se, čím jezdili čeští i zahraniční státníci, například americký prezident Kennedy nebo prezident Gottwald. Mezi vystavovanými exponáty je i několik unikátů. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Do mikrosvěta

Vydejte se na dobrodružnou cestu do toho nejminiaturnějšího světa, ale miliónkrát zvětšeného. o víkend budete v brněnském VIDA! science centru zkoumat různé objekty pomocí elektronového mikroskopu, zhlédnete zábavné a poučné pokusy a součástí bude i výstava fotografií jídla zachycených právě mikroskopem. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Setkání s netopýry

Máte z netopýrů strach? Třeba ho překonáte na komentovaných prohlídkách Javoříčských jeskyní, které se v sobotu konají. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o těchto létajících savcích a prohlédnete si je zblízka. Akce je vhodná i pro děti od šesti let. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Halloween v zoo

Čarodějnice, duchové, kostlivci a pavouci. Strašidelný Halloween ve zlínské zoo neláká jen na setkání s hrůznými bytostmi, ale také na dlabání dýňových lucerniček, komentovanou prohlídku a další akce, při nichž se budou bát i dospělí. Oslavy původně keltského svátku se budou konat po oba víkendové dny. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Noc duchů

Oslavit Halloween můžete i na zámku Raduň, kde se v sobotu uskuteční tematická strašidelná prohlídka. Setkáte se na ní s nejrůznějšími bytostmi a duchy. Poznejte památku v netradiční atmosféře, připraven je i další program. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám