Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte pražské podzemí, vyrazte na hody

Novinky, mšv

O víkendu se v Praze koná další ročník akce Na den pod zem, který návštěvníky zavede do běžně nepřístupných podzemních prostor pod mnoha významnými budovami v hlavním městě. Vydejte se do krytů, tunelů nebo katakomb. Pokud ale dáváte přednost spíše světlu a máte na něco chuť, vyrazte na husí či zvěřinové hody.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na husí hody a ochutnejte třeba domácí paštiku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Husí hody

Svátek svatého Martina už pomalu klepe na dveře. Nalaďte se na něj v předstihu na farmářských trzích na Karlínském náměstí, které v sobotu nabídnou husí speciality, ať už v podobě klasické pečené husy s knedlíkem a zelím nebo třeba jater foie gras. Na své si ale přijdou i ti, kteří holdují něčemu dietnějšímu, a také milovníci piva či dalších alkoholických nápojů. Více informací zde.

Šermířský veletrh

Holdujete historii nebo žánru fantasy? Pak se o víkendu vydejte na veletrh RepliCon, který vám nabídne obojí. Burzu a prodej tematických předmětů doplní přednášky, semináře šermu či tance a další. Součástí programu bude i divadelní představení nebo šifrovací hra, v níž prověříte své schopnosti a dovednosti. Další informace najdete zde.

Pod zem

Atomové kryty, katakomby, tunely či historická sklepení. Prozkoumejte tajemné a temné podzemní prostory pod Prahou v rámci dalšího ročníku akce Na den pod zem. Akce zpřístupní zdarma několik podzemních objektů, které bývají běžně nepřístupné, vyrazit můžete do Národního či Stavovského divadla, bunkru Parukářka nebo do Muzea studené války v hotelu Jalta. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Zvěřinové hody

Svatohubertské slavnosti jsou svátkem myslivosti a lovu. Vypravte se na ně na zámek Loučeň, kde vás čeká venkovní program s ukázkami výcviku a práce loveckých psů nebo dravců. Velkým tahákem bude hostina, složená zejména ze zvěřiny. Další informace naleznete zde.

Bojové sporty

Zajímáte se o bojové sporty? V sobotu se v Mělníku uskuteční galavečer, kde budete moci zhlédnout zápasy v boxu, thai boxu nebo ukázky taekwonda a dalších. Představí se ti nejlepší sportovci z regionu, u příležitosti 100. výročí ČSR jsou připraveny i mezinárodní zápasy Česká republika versus Slovensko. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Úklid lesa

Spojte příjemné s užitečným při sobotním úklidu lesa v okolí hradu Landštejna. Navlečte si rukavice, popadněte pytle a vyčistěte les od odpadků, které tu zanechali nepořádníci. Sraz zájemců je v 9:00 hodin na hradě, akce potrvá zhruba tři hodiny. Po ukončení je možnost opéct si na hradě buřty. Více zde.

Plzeňský kraj

Stopy historie

Pohlédněte na 100 let republiky očima pěti generací jedné plzeňské rodiny. Výstava nazvaná 100PY v prostoru DEPO2015 připomene významné události a milníky československé a české historie pohledem plzeňských obyvatel. Expozice je interaktivní, nečekejte proto přehršle fotografií a dokumentů. Pro velký zájem je výstava prodloužená až do prosince. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Rok 1968 ve Varech

Připomeňte si události roku 1968 na výstavě v Muzeu Karlovy Vary. Expozice připravená k 50. výročí okupace Československa představí zlomové události tak, jak probíhaly ve Varech, včetně počátku normalizace přes násilný zvrat až po návrat ke stalinským pořádkům. Na výstavě nechybí dobové noviny, časopisy či exponáty. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Podzimní půlmaraton

Počasí na víkend se rýsuje slibně, přijďte ho využít na půlmaraton v Mostě. Koná se v areálu Autodromu, trasa vede po závodním okruhu a výcvikových plochách. Na první tři nejrychlejší běžce ve všech kategoriích čekají věcné ceny, registrovat se můžete na místě nebo i s předstihem na internetu. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Prohlídky pro opozdilce

Nestihli jste přes léto pořádně vyrazit za historií? Dožeňte to na zámku Zákupy, kde se o víkendu konají prohlídky pro opozdilce, než přijde zimní režim. Vyrazte na I. trasu, kde poznáte zámek za dob císaře Ferdinanda I. Prohlídky budou navíc obohaceny o hudební ukázku z velkého orchestrionu z 19. století. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Výstava koček

Milovníci koček zbystřete. Do Hradce Králové se o víkendu chystá mezinárodní výstava koček, kde si budete moci prohlédnout nespočet plemen těchto mazlíčků od bezsrstých typu sphynx až po dlouhosrsté, jako jsou třeba mainské mývalí. Od odborníků také můžete načerpat inspiraci nebo přispěchat pro radu. Další informace zde.

Pardubický kraj

Běžecký závod

Ať už jste běžečtí profesionálové nebo začátečníci, v sobotu se pro vás koná další zastávka seriálu RunTour, tentokrát v Pardubicích na dostihovém závodišti. Vybrat si můžete z desetikilometrové či pětikilometrové trati, ale o výkony ve výsledku nejde tolik, jako o radost z pohybu a pohyb samotný. Registrovat se můžete zde.

Vysočina

Zlomové osmičky

Podívejte se na zlomové události českých dějin z netradičního úhlu pohledu. Výstava v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě představuje tvorbu několika současných komiksových autorů, která reflektuje události roků 1918, 1938, 1948 a 1968. V expozici nechybí výpravné ilustrace ani karikatury. Více zde.

Jihomoravský kraj

Zvěřinové slavnosti

Svatohubertské slavnosti, které se k podzimu neodmyslitelně vážou, se v sobotu uskuteční také na zámku Boskovice. Kromě mše svaté v zámecké kapli se můžete těšit na soutěže pro všechny věkové kategorie nebo ukázky práce s koňmi v lese či vystoupení sokolnické skupiny. Velkým lákadlem je samozřejmě zvěřina a nejrůznější speciality z ní. Více informací zde.

Na palubu Titaniku

Předposlední říjnový den do Brna připlul Titanic. Stalo se tak v rámci výstavy o legendárním parníku, která je ke zhlédnutí v Pavilonu C na brněnském výstavišti. V expozici návštěvníci najdou stovky originálních exponátů, které byly vytaženy ze dna oceánu, projdou si také kajuty, salónky nebo strojovnu. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Rozloučení s monarchií

Ani ne před týdnem jsme slavili 100. výročí založení ČSR. Vědecká knihovna v Olomouci společně s Pevností poznání připravily výstavu, která pomocí interaktivního programu připomene monarchii, jíž byly české země kdysi součástí. Do minulosti nahlédnete prostřednictvím starých map, pohlednic a dalších dobových dokumentů, připravena je i pravá vídeňská kavárna s autentickou atmosférou. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Filmový festival

Putovní Snow Film Fest, který představuje řadu snímků o zimních dobrodružstvích, se tentokrát zastaví ve Zlíně. Návštěvníky čeká pásmo filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu a dalších adrenalinových aktivitách. Hostem bude Miroslav Jakeš, první Čech, který na lyžích dobyl severní pól. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídky Štramberkem

Pod názvem Štramberské pikanterie se konají prohlídky tímto malebným městečkem. Zastavíte se v místním minipivovaru, ochutnáte i proslulé štramberské uši, záleží jen na tom, kterou ze dvou tematických prohlídek si vyberete. Procházky městečkem se konají nepravidelně, ale jedna z nich připadá právě na tuto neděli. Podrobnosti najdete zde.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám