Hlavní obsah

Z horšovské obory se má stát perla Plzeňského kraje

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské hejtmanství v tichosti pracuje na revitalizaci horšovské obory u zámku v Horšovském Týně. Areál, který patří kraji, by měl už brzy disponovat sítí cyklostezek, největší in-line dráhou v regionu i upravenou krajinou.

Foto: Profimedia.cz

Obora se nachází u zámku Horšovský Týn (na snímku).

Článek

Zhruba čtyřsethektarovou oboru v 17. století založil majitel místního panství Vilém starší Popel z Lobkovic. Památkově chráněný komplex je tvořen poplužním dvorem, bývalým loveckým zámečkem Annaburg, domem, ohradní zdí s bránami a několika rybníky. Dříve zavřený areál už je dnes veřejně přístupný. Mnoho oficiálních a bezproblémových vstupů do obory ale nevede. Historické průchody jsou zarostlé nebo zablokované.

Ráj pro bruslaře

Zpustlé území se však nyní pomalu začíná měnit v atraktivní místo. Zástupci hejtmanství se netají tím, že by se z obory mohla stát zmenšenina vyhlášeného Lednicko-valtického areálu, která by na západ Čech lákala turisty z celé republiky i ze sousedního Německa. „Už jsme si nechali zpracovat projekt na podobu cyklostezek. Rádi bychom v lokalitě vybudovali i 3,5 kilometru dlouhou in-line dráhu. Jednalo by se o nejdelší okruh v celém kraji,“ řekla Právu náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Ivana Bartošová.

Jedna z cyklostezek bude mít kulturní nádech. Propojí zámek v Horšovském Týně s kostelem Všech svatých v Horšově a s památkově chráněnou oborou, odkud bude směřovat k poběžovickému zámku. Navíc je reálné, že povede až přes hranici do nedalekého Bavorska.

Další ze stezek dovede cyklisty k místním rybníkům nebo k loveckému zámečku Annaburg. Zkušení bikeři pak ocení vznik pumptracku, vlnité dráhy, po které se jezdci mohou díky specifickému pohybu těla nahoru a dolů prohánět i bez šlapání. Pro rodiny s dětmi bude v areálu otevřen krajský školní statek, kde budou přichystány prohlídky.

Kraj chystá i studii na krajinotvorbu. V areálu je síť kanálů, které údajně projektoval jeden z nejznámějších českých rybníkářů, Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. „Pokud by se takové tvrzení prokázalo, byla by to s ohledem na historii a turistický ruch veliká zajímavost. Vhodné by bylo také zavodnit okolí zámečku Annaburg, protože původně se jednalo o vodní zámeček,“ upřesnila náměstkyně hejtmana.

Žaloba kvůli zdi

Plzeňský kraj nyní čeká řada jednání s památkáři. Krajský rozpočet na příští rok počítá s tím, že z hejtmanství zamíří na obnovu obory prvních deset miliónů korun. První práce na rekonstrukci areálu už ale podle Bartošové odstartovaly letos.

Největší problémy v areálu dnes působí devítikilometrová chátrající kamenná zeď, která oboru obklopuje. Přes 250 let stará památka není zakreslena v katastrální mapě. Plzeňský kraj už proto kvůli ní loni podal určovací žalobu k soudu. Hejtmanství se totiž domnívá, že část zdi stojí na pozemku Lesů ČR nebo pozemkového fondu. Prokázaní vlastníci by pak měli přispívat na její opravu. Soud ale zatím ve věci nerozhodl.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám