Hlavní obsah

Pro mexický kostel maloval 18 let repliku Sixtinské kaple. Prý lepší než originál

Novinky, mšv

Chtěli byste na vlastní oči vidět Michelangelovo vrcholné dílo, strop Sixtinské kaple? V tom případě za ním už nemusíte jen do Vatikánu. Mexický nadšenec Miguel Francisco Macias totiž 18 let pracoval na vlastní kopii díla renesančního mistra a replika je nyní k vidění v jednom kostele v Mexiku. Podle umělce je výsledek dokonce lepší než originál, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Strop Sixtinské kaple, jehož autorem je Michelangelo, patří k nejvýznamnějším renesančním dílům.

Článek

Maciase k tvorbě kopie inspirovala návštěva reálné vatikánské kaple v roce 1999. Hned po návratu do Mexika se rozhodl, že vytvoří kopii slavných maleb pro ty, kteří nikdy nebudou mít to štěstí se do Evropy podívat. Uvědomil si, že kostel v jeho sousedství má velmi podobný tvar stropu, což ho jen utvrdilo v myšlence repliku stropu Sixtinské kaple stvořit. A tak se dal do práce.

Nebyl na ni sám, s jeho projektem mu pomáhali dva dobrovolníci. Zatímco ale Michelangelo náboženské výjevy maloval přímo na strop, Macias se rozhodl si práci usnadnit a maloval nejprve na plátna, která později nechal na strop připevnit. Výjevy se mu podařilo vměstnat na celkem 14 pláten, z nichž je každé 13 metrů široké.

Sám umělec považuje svou práci za ještě zdařilejší než Michelangelův originál. Návštěvníci mexického kostela Perpetuo Socorro si jeho dílo navíc prohlédnou detailněji, protože strop je mnohem nižší než v Sixtinské kapli.

„Sixtinská kaple má strop ve výšce 20 metrů, tady v kostele je to 10 metrů. Proto tu postavy vypadají lépe,“ řekl muž. A přestože mu projekt zabral o několik let víc než Michelangelovi, v žádném případě se během té doby nechtěl vzdát. „Tohle je boží dílo,“ uzavřel.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám