Hlavní obsah

Na záchranu chátrajícího hradu spustili kampaň, majitelem může být každý

Novinky, mšv

Býval to malebný hrad. Francouzský Ébaupinay na západě země byl postaven ve 14. století, zbyla z něj ale ruina. To by měla změnit crowdfundingová kampaň serveru Dartagnans, která přispěvatelům umožní díky finančním darům památku nejen zachránit, ale v podstatě se stát i jejími spolumajiteli. Zatím se zapojilo přes 2480 lidí, uvedl The Independent.

BEZ KOMENTÁŘE: Zachráncem francouzského hradu může být každýVideo: Dartagnans

 
Článek

Na hrad, který leží asi 40 kilometrů od města Cholet v departmentu Maine-et-Loire, se vybralo zatím 248 000 eur (6,4 miliónu korun) z požadovaných 650 000 (16,78 miliónu). Do konce kampaně přitom zbývá ještě 74 dní, spuštěna byla před měsícem. Server Dartagnans na záchranu hradu láká sympatickým sloganem „adoptujte si hrad“. Přispěvatelé se totiž automaticky stávají akcionáři památky.

Jedná se již o druhou podobnou kampaň, kterou server Dartagnans spustil. V roce 2017 byla ve hře záchrana zámečku La Mothe-Chandeniers. „Myšlenka je jednoduchá. Na konci kampaně je založena společnost, v níž se každý donátor automaticky stává akcionářem a jeho podíl odpovídá částce, kterou daroval. Společnost pak funguje demokraticky, má své představenstvo a každoročně se koná generální mítink,“ uvedla organizace Dartagnans v prohlášení.

Otevřít pro turisty

Pokud se na hrad Ébaupinay vybere stanovená částka, jsou ambice proměnit ho z ruiny v jedinečnou turistickou atrakci. Vzhledem k tomu, že po měsíci je splněno 38 procent z kampaně, nebude to zřejmě problém. Přispět navíc může kdokoli z celého světa.

Památka, která vyhořela během povstání ve Vendée v roce 1796, bude navrácena do podoby, jakou měla před 500 lety. Návštěvníci pak budou moci okusit nefalšovanou středověkou atmosféru. „Restaurátorské práce budou dbát na dobové techniky a bude respektován materiál, který by měli k dispozici někdejší stavitelé,“ uvedl portál.

Zámek La Mothe-Chandeniers, pro který byla kampaň spuštěna loni, je návštěvníkům už zpřístupněn. Hned v prvních týdnech ho měly navštívit tisíce turistů, kteří jeho osudy bedlivě sledovaly nebo třeba přispěly k jeho záchraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám