Hlavní obsah

Filipínský ostrov Boracay se po půl roce opět zpřístupní

Novinky, mšv

Ostrov Boracay na Filipínách se koncem října opětovně zpřístupní veřejnosti. Stane se tak po půl roce, kdy o jeho uzavření rozhodly úřady, aby měl tamní narušený ekosystém čas na regeneraci. Po znovuotevření budou ovšem zavedeny restrikce, jako například zákaz pouštění hlasité hudby 24 hodin denně, napsal server The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Boracay byl od letošního dubna uzavřen.

Článek

Populární turistická destinace byla uzavřená v dubnu, krátce poté, co na její adresu filipínský prezident Duterte řekl, že je Boracay odpadní jímkou a že mu hrozí ekologická katastrofa.

Po šestiměsíčním generálním úklidu a zotavování je ostrov připraven přivítat první návštěvníky, tentokrát ale ve zcela jiném režimu. „Už žádné párty a hlasitá hudba 24 hodin denně 7 dní v týdnu, žádné kouření a pití na plážích,“ uvedla tajemnice turistického úřadu Berna Romulo-Puyatová. „Na ostrově bude fungování dovoleno pouze těm zařízením a společnostem, které budou ekologicky přátelské,“ dodala.

Cílem podle Romulo-Puyatové je, aby se ostrov stal destinací určenou spíše rodinám a párům než lidem, kteří vyhledávají bujaré večírky. Novým brandem má být „útočiště pro wellness, dobrodružství a autentickou filipínskou kuchyni“. Plná rehabilitace ostrova je nicméně běh na dlouhou trať. „Šest měsíců není dost na to, abychom obnovili přírodní krásy ostrova, o němž mnozí tvrdí, že je jednou z nejhezčích plážových destinací na světě,“ uvedla Romulo-Puyatová.

Nalákat turisty jinam

Plán úřadů má tři fáze. První z nich končí 26. října, druhá bude ihned následovat a třetí by měla skončit koncem roku 2019. „Je to dlouhý a náročný proces, ale můžeme všem garantovat, že se jim dostane mnohem lepšího Boracaye než dosud,“ dodala tajemnice.

Turistický úřad se mezitím snaží propagovat i jiné filipínské destinace, třeba ostrovy Palawan či Cebu, aby návštěvníci zamířili i někam jinam. Boracay, který měří pouhých 6,4 kilometru, je totiž jedním z turismem nejpostiženějších míst na světě.

Podobný osud potkal letos také thajskou zátoku Maya Bay, která se turistům v létě uzavřela na hlavní sezónu. Úřady ale nedávno uvedly, že k otevření nedojde ani na podzim a zátoka, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem, zůstane uzavřená na neurčito, možná i více než dva roky. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám