Hlavní obsah

Věž švihovského hradu proměnila nová expozice

Právo, Ivan Blažek

Napřed se sem nesmělo vůbec, pak – v posledních dvou letech – po osmadevadesáti krkolomných schodech vystoupat na vrchol, pokochat se výhledem a zase zpátky. To už je minulost. Tedy schody a výhled zůstaly, ale pětatřicet metrů vysoká kamenná věž vodního hradu ve Švihově teď nabízí nové expozice s řadou atraktivních prvků.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Švihov

Článek

„Unikátem je odkrytá a částečně prosklená část podlahy ve druhém patře, přes niž je vidět nasvícená klenba prvního patra věže a zachované původní trámy,“ řekl Právu Ladislav Švadlena, kurátor expozice z Národního památkového ústavu. „Velice zajímavý je také model věže, který umožnuje zvedat její opláštění, návštěvníci se tak seznámí s vnitřní konstrukcí stavby. Součástí expozice jsou i další vizuální a interaktivní prvky,“ podotkl Švadlena.

Například v prvním patře na turisty čeká projekce o historii hradu, nechybí model jeho původní podoby, další prostory jsou věnovány středověkým stavebním řemeslům a připomínají i památkáře Břetislava Štorma a archeoložku Dobroslavu Menclovou, kteří se zasloužili o to, že hrad od poloviny minulého století dostává původní autentickou tvář.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V nové expozici nemůže chybět model hradu.

Návštěvníci se musí připravit na ne úplně pohodový výšlap. Schody pamatují už nějaké to století. „Jsme ve středověké věži, takže jsou to trochu takové fit prohlídky. Skupinky jsou proto omezeny na maximálně patnáct lidí,“ podotkl Švadlena.

Hrad si ročně prohlédne v průměru něco přes 30 000 lidí, „věžní trasu“ před otevřením expozic navštívilo za sezónu kolem tisícovky zvědavců. „Čekáme, že se teď návštěvnost věže zvýší,“ konstatoval kastelán Lukáš Bojčuk.

Obnova věže začala v roce 2014, stavební práce vyšly na 7,2 miliónu, dalších 1,2 miliónu korun stálo vybudování zmíněné expozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám