Ovos Moles, v překladu měkká vejce, jsou vlastně žloutky smíchané s cukrem a obalené v hostii. Zní to až moc jednoduše, ale není. Klíčem k dokonalé chuti je prý velmi specifický způsob míchání během přesného časového úseku v blízkosti otevřeného ohně. Vzniklá směs se pak plní do forem vystlaných oplatkou a dvě poloviny kýženého tvaru se nakonec opatrně secvaknou k sobě.

Původně je vyráběly jeptišky z aveirského kláštera už v 16. století. Možná i proto se mezi místními traduje, že jejich chuť je přímo nebeská. Později byla sladkost prodávána ženami na místním nádraží jako vydatná svačina pro cestující na trase Porto–Lisabon. Mimochodem aveirské nádraží díky fasádě z tradičních glazovaných kachliček azulejos rozhodně stojí za návštěvu.

Nádraží je dekorováno tradičními bílomodrými kachli, stejně jako mnoho dalších budov ve městě.

Nádraží je dekorováno tradičními bílomodrými kachli stejně jako mnoho dalších budov ve městě.

FOTO: Taťána Marenčíková, Novinky

Recept na pochutinu se v místních rodinách předával z generace na generaci a tradiční receptura se zachovala až dodnes. Ovos Moles mimochodem jako první portugalský pekárenský výrobek získaly ochrannou známku původu od Evropské unie.

Typické tvary mušlí a ryb z oplatek jsou dnes samozřejmě doplněny i stylovými zákusky s vaječnou náplní, jejichž chuť je obohacena o kaštany nebo pražené mandle.

V nejstarší aveirské cukrárně mají vejce od podlahy až po strop.

V nejstarší aveirské cukrárně mají vejce od podlahy až po strop.

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Tradiční formy na výrobu Ovos Moles

Tradiční formy na výrobu Ovos Moles

FOTO: Taťána Marenčíková

Obchůdky a stánky s Ovos Moles najdete v celém Aveiru i přilehlém okolí na každém kroku, jsou podobně všudypřítomné jako české párky v rohlíku. Nejstylovější svatostánek sladkostí ale sídlí v samotném historickém centru. Cukrárna Peixinho je nejen nejlépe hodnocenou, ale údajně také nejstarší ve městě. Po nedávné změně majitele navíc dostala moderní líbivý design, díky kterému si připadáte trochu jako v klenotnictví.

Aveiro nejsou jen vejce

Ovos Moles jsou až překvapivě vydatné. Pokud jste aspoň trochu na sladké, dobře poslouží jako rychlý oběd, který vás nadlouho zasytí během poznávání krás Aveira i přilehlého okolí. A že je na co se těšit.

Město je křižováno kanály, které brázdí lodě zvané moliceiros, proto se mu také přezdívá portugalské Benátky. Typická plavidla byla dříve používána ke sběru řas, dnes jsou hlavně vděčným útočištěm turistů, kteří chtějí poznat krásy města z jiné perspektivy.

Aveiro brázdí lodě přezdívané moliceiros.

Aveiro brázdí lodě přezdívané moliceiros.

FOTO: Taťána Marenčíková, Novinky

Aveiro má ale co nabídnout i na souši. Město zdobí velké množství domů v secesním stylu a přímo na nábřeží si mohou návštěvníci projít muzeum secese. Jako většina portugalských měst se samozřejmě pyšní i romantickými úzkými uličkami, přičemž zdobné nejsou jen fasády domů, ale i dlažba s námořními motivy. Ne nadarmo jsou zdejší restaurace vyhlášené především čerstvými plody moře. Oblíbenou delikatesou jsou pak mořští úhoři.

Pruhovaná pláž

Ani milovníci pláží nepřijdou v oblasti zkrátka. Řeka se za městem vlévá do moře a vyhlášená pláž Barra s největším portugalským majákem je vzdálena jen pár kilometrů. O další dva kilometry dále na turisty čeká půvabná pruhovaná vesnice na mořském břehu, Costa Nova.

Pláž Barra s jedním z největších evropských majáků

Pláž Barra s jedním z největších evropských majáků

FOTO: Taťána Marenčíková, Novinky

Sen všech selfíčkářů navíc není tím typickým skanzenem s deseti výstavními domky obleženými tisíci turistů. Domečky jako z pohlednice najdete po celé rozloze vesnice a ani ve frekventovaných časech se tu nebudete tlačit. Autobusy plné Asiatů to tu ještě neobjevily. Alespoň zatím.

Costa Nova je neuvěřitelně fotogenická.

Costa Nova je neuvěřitelně fotogenická.

FOTO: Taťána Marenčíková, Novinky