Hlavní obsah

Unikátní mořskou galerii na Maledivách zničili, urážela prý víru

Novinky, mšv

Maledivy přišly o jednu z nejzajímavějších atrakcí. Polozatopenou galerii u luxusního resortu zničili policisté, vláda totiž prohlásila, že uráží islám, jelikož vyobrazuje lidské postavy. Umělecká expozice Jasona deCairese Taylora se přitom otevřela teprve v červenci, uvedly servery Daily Mail a The Independent.

Foto: Jason deCaires Taylor/Underwater Sculpture

Sochy, které policisté odstranili, byly na střeše galerie, ale i uvnitř.

Článek

Princip galerie nazvané Coralarium spočíval v tom, že se sochy v ní objevovaly či mizely s přílivem a odlivem. Jelikož je ale vyobrazení lidských postav islámskými zákony zakázáno, policisté minulý týden atrakci, respektive sochy, zničili.

„Byl jsem skutečně v šoku, když jsem se dozvěděl, že maledivské úřady nechaly Coralarium zničit. Jeho účelem bylo spojit lidi s životním prostředím a vytvořit prostor, v němž by se mohl rozvíjet podmořský život. Nic víc,“ uvedl deCaires Taylor v prohlášení. „Maledivy jsou nadále krásným místem s přátelskými lidmi, ale zničení Coralaria bylo smutným dnem pro umění i životní prostředí,“ dodal.

Galerie umístěná u luxusního resortu Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi primárně sloužila jeho hostům. Vedení hotelu uvedlo, že bylo jednáním úřadů překvapeno, ale respektuje tradice a zvyky obyvatel Malediv. „Struktura stojí dál, ta slouží pro obnovu korálů a ve svojí činnosti bude pokračovat,“ upřesnilo vedení hotelu, že byly odstraněny pouze sochy. Uvnitř galerie by prý měla vzniknout jiná expozice.

Na Maledivy míří podle Independentu stále více turistů. Za první půlrok dorazilo do ostrovního ráje přes 726 000 turistů, což představuje oproti předešlému roku 10,5procentní nárůst.

Jason deCaires Taylor je autorem i mnoha dalších podvodních atrakcí. Jednu lze najít například u pobřeží karibské Grenady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám