Hlavní obsah

První muzeum konopí na světě? Mají ho v americkém městě hříchu

Novinky, mšv

Americké město hříchu je zase o něco hříšnější. V Las Vegas, svítivém ráji bujarých nočních radovánek a kasin, se totiž otevřelo údajně první interaktivní muzeum marihuany na světě. Návštěvníky vezme na procházku historií lehké drogy, jejíž rekreační užívání je legální už v devíti amerických státech, včetně Nevady, Colorada, Kalifornie či Maine.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Las Vegas otevřeli muzeum marihuanyVideo: AP

 
Článek

Muzeum, nazvané jednoduše Cannibition (složenina slov cannabis a exhibition), slibuje hostům velmi hypnotický zážitek, píše agentura AP. Kontrastní křiklavé barvy mají připomenout 60. léta, kdy byla marihuana neodmyslitelnou součástí kultury hippies. Přestože jde především o zábavnou expozici, klade si muzeum podle jeho zakladatele za cíl i destigmatizovat užívání konopí. V muzeu je nicméně zakázáno si zapálit, protože zákony v Nevadě kouření marihuany na veřejných místech neumožňují.

„Nelze popřít, že je užívání marihuany jistým společenským fenoménem, který lidi spojuje,“ tvrdí zakladatel muzea J.J Walker a dodává, že se jedná o podobný socializační prvek, jako kouření cigaret. Zároveň doufá, že se díky expozici podaří do Las Vegas přitáhnout více mladých lidí, které kasina a hazardní hry příliš nelákají.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Muzeum v Las Vegas slibuje návštěvníkům hypnotický zážitek.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Exponáty v muzeu jsou v nadživotní velikosti.

Podle Walkera je užívání marihuany už poměrně mainstreamové, z čehož by mohl stát profitovat. „Uvidíme, jak nám to půjde v následujících měsících, a zda dokážeme oslovit dostatek turistů. Chceme ukázat, že se nejedná o žádný děsivý byznys. Doufáme, že koncem roku lasvegaské úřady pravidla zvolní a Cannabition se stane jedním z prvních veřejných míst na světě, kde se bude moct marihuana legálně kouřit,“ doufá Walker.

Zatím se mohou návštěvníci kochat exponáty v nadživotní velikosti, třeba marihuanovým listem, rukou, která třímá joint nebo údajně největším skleněným bongem na světě. O edukační prvek expozice se pak starají průvodci, kteří návštěvníkům vysvětlí, jak se rostliny konopí vlastně pěstují, zpracovávají nebo jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy. Ale vzhledem k citlivosti tématu je vstup do muzea umožněn jen osobám od 21 let.

Sázejí na sociální sítě

Ze vzniku instituce mají radost i registrované společnosti obchodující s marihuanou. Zákon v Nevadě totiž stanovuje, že kdokoli nad 21 let si může s platným občanským průkazem kuřivo koupit. Domácí pěstování je povoleno do několika málo kusů rostlin.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Exponáty úzce souvisejí s americkou kulturou.

Marihuanový turismus není ničím ojedinělým. Potenciál tohoto odvětví už postupně objevují třeba v sousední Kalifornii, kde se na některých místech konají třeba komentované prohlídky, rovněž lze narazit na oficiální průvodce s radami, kde si kuřivo pořídit. A koneckonců, nizozemský Amsterdam na své coffee shopy turisty táhne dodnes.

Walker doufá, že v případě muzea Cannibition zafunguje šeptanda a sociální sítě, díky kterým se lidé ze států i ze zahraničí o expozici dozvědí. Vstupné je za 24,20 dolarů, v přepočtu za zhruba 530 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám