Hlavní obsah

V Číně mají i druhou velkou zeď. Slávy té první ale nedosahuje

Novinky, mšv

Prohlásit o Číně, že je zemí velkých zdí, není vůbec od věci. Kromě té nejznámější mají minimálně ještě jednu další. Pravda, svojí rozlehlejší sestře nesahá ani po kotníky, ale zase je na ní o poznání méně turistů a její historický význam není radno podceňovat. Seznamte se s velkou zdí v Nankingu.

Foto: Profimedia.cz

Zeď byla postavena před šesti stoletími.

Článek

Hlavní město provincie Ťiang-su se řadí mezi historicky nejvýznamnější čínská města, protože během několika historických období sloužilo dokonce jako metropole celého císařství. Bylo proto nasnadě vybudovat zeď, která by tak významné centrum ochránila. Vyrostla z více než 350 miliónů cihel před 600 lety a měřila kolem 35 kilometrů. Je to jen úsměvný zlomek Velké čínské zdi, ale pro obyvatele Nankingu má i přesto zásadní význam.

Foto: Profimedia.cz

Na spoustě cihel je ještě viditelný podpis výrobce.

Podle BBC se jedná o nejdelší městskou hradební zeď na světě a na množství cihel lze najít ještě původní označení cihláře, který je vyrobil. „Nanking zažil v minulosti hodně válek, ale naše zeď stále poklidně stojí. Nikdo ji nedokázal zničit. Dokonce ani Japoncům se nepodařilo přes ni projít. Jsem smutná z toho, že až my samotní jsme přispěli k její zkáze,“ tvrdí devadesátiletá Sie Č'-žuová, která je jednou z těch, kteří usilují o zachování památky.

Navrací se k životu

V 50. a 60. letech ztratili místní o zeď zájem a nechali ji chátrat. Některé části zcela podlehly zkáze a zřítily se. Cihly, které se daly ještě použít, šly na stavbu jiných budov. Některé části zdi pak byly odstraněny záměrně, aby uvolnily místo pro silnice a vyvíjející se infrastrukturu. Aktuálně z původní délky zbývá asi 21 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Kolem některých částí zdí vyrostly parky.

„Povím vám, jak jsem jednou dvě cihly ukradla. Pamatuji si, že v jedné části zdi byla velká díra. Podél ní prodávali zelináři svoje zboží a cihly používali jako stolky. Někteří na cihlách i seděli. Nemohla jsem uvěřit, že lidé mají takovou neúctu k 600 let staré památce, tak jsem alespoň dvě cihly strčila do batohu a odešla s nimi, abych je zachránila“ vzpomíná Č'-žuová. Cítila se prý natolik zahanbena, že domů raději ani nejela autobusem.

V roce 2016 místní úřady spustily kampaň na obnovu zdi, v níž obyvatele prosily, aby ukradené cihly bez pohrůžky trestů vrátili nazpět. Možná i pro ně samotné bylo překvapením, když se podařilo sesbírat na 80 000 cihel, včetně dvou od Sie. Všechny jsou nyní bezpečně uskladněné a mnohé z nich čekají, že jednou budou opět součástí zdi.

Foto: Profimedia.cz

Z původní délky zbylo 21 kilometrů.

Kolem některých úseků zdi vyrostly parky, které slouží místním k odpočinku. „Jsem šťastná, že se památka navrací k životu. Zeď Nankingu je hluboce zarytá v mém srdci. Kolem mohou bourat domy, rozkopat zemi, ale zeď bude stát dál a její náruč nás všechny ochrání,“ tvrdí Č'-žuová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám