Hlavní obsah

Svatomikulášská zvonice v Praze se do konce roku uzavře

Kvůli opravám a restaurátorským pracím se od 17. září do konce roku uzavře Svatomikulášská městská zvonice na Malostranském náměstí. V tiskové zprávě o tom informovalo Muzeum hlavního města Prahy, které památku spravuje. V době uzavření pro veřejnost se ve věži uskuteční opravy elektroinstalací, dřevěného schodiště, podlah, zdiva, omítek či kamenických prvků.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Malou Stranu, věž chrámu sv. Mikuláše vlevo

Článek

Oprav se dočká také část zvonice, například dveře na střechu kostela svatého Mikuláše, zárubně dveří nebo strop bytu věžníka. Na tom se dochovalo několik druhů tapet pravděpodobně z 20. století, které restaurátoři odkryjí. Vyměněno bude také vřeteno točitého schodiště a část schodů. Po úpravě rozvodů a osvětlení bude podle zástupců muzea ve věži více světla.

Věž se zvonicí byla stavebně dokončena v roce 1752, oficiální ukončení prací je datováno o tři roky později. Navrhl ji barokní architekt Kilián Ignác Dienzenhofer a jeho zeť Carlo Lurago ji poté doplnil o další detaily. Dva roky po dokončení stavby byla budova poškozena při pruském obléhání Prahy. Ochoz věže se nachází 65 metrů vysoko a vede na něj schodiště o 215 schodech.

Přestože věž byla stavěna ve stejné době a v těsné blízkosti kostela svatého Mikuláše, nepatřila nikdy církvi, ale byla vždy součástí obecního majetku Malé Strany. Sloužila jako požární hláska a sídlo ponocného a od 60. let 20. století jako pozorovatelna Státní bezpečnosti ke sledování ambasád západních zemí sídlících v okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám