Hlavní obsah

V Jižní Koreji po desítkách let zpřístupnili elegantní vodopád

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř po pěti dekádách se turisté mohou opětovně pokochat vodopádem Towangseong. Nachází se při jihokorejské hoře Soraksan, kolem níž se rozprostírá stejnojmenný národní park, řadící se k nejhezčím v zemi. Pohled na rozeklané vrcholky i elegantní vodopád si mohou návštěvníci užít z vyhlídkové plošiny, která v jeho blízkosti vyrostla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopád Towangseong v Jižní KorejiVideo: AP

 
Článek

Mlhou zahalené špičky hor dodávají lokalitě na mystičnosti, stejně tak je ale výhled na okolní krajinu úchvatný za slunečného počasí. Návštěvníci si pohled na vodopád mohou vychutnat z vyhlídkové plošiny, kterou tu správa parku za tímto účelem nainstalovala. Přístupná má být po celý rok a nachází se ve výšce zhruba 320 metrů.

Je to poprvé za skoro 50 let, kdy se k vodopádu mohou turisté vydat ve velkém. Towangseong byl v uplynulých dekádách veřejnosti otevřen jen při speciálních příležitostech, jako byl například šampionát v lezení po ledových stěnách. Oblast je totiž vysoce chráněná, vláda tu v roce 1965 ustanovila přírodní rezervaci, v roce 1982 byla jako významná biosférická lokalita zapsána i na seznam UNESCO.

Park je ceněn zejména pro rozmanitost flóry, nachází se v něm přes tisíc druhů rostlin. Z toho důvodu zůstávají některé jeho části nepřístupné. Lesy jsou zároveň domovem pro množství zvířat, zejména ptáků a savců, mnohdy zcela unikátních. Třeba takzvaný kabar, což je v podstatě srnka s nebezpečně vyhlížejícími kly, se tu vyskytuje skoro nejvíc z celé Asie.

Hora Soraksan, podle níž nese rezervace jméno, je třetí nejvyšší horou Jižní Koreji. A národní park, který se kolem ní rozkládá, má bezmála 400 kilometrů čtverečních.

Reklama

Výběr článků

Načítám