Hlavní obsah

Počet turistů ve Španělsku v červenci poprvé za devět let klesl

Počet turistů ve Španělsku se v červenci snížil o 4,9 procenta. Zaznamenal tak první propad v tomto měsíci od roku 2009. Za prvních sedm měsíců letošního roku pak počet turistů v zemi stoupl jen o 0,3 procenta, což byl nejpomalejší růst za osm let. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oficiální údaje.

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve španělské oblasti Costa del Sol (ilustrační foto)

Článek

Cestovní ruch se na celkovém hrubém domácím produktu podílí zhruba 11 procenty a je největším zaměstnavatelem v zemi. Loni do Španělska přijelo 82 miliónů zahraničních turistů, což z něj učinilo druhý nejnavštěvovanější stát na světě po Francii.

Turecko, Tunisko a Egypt naopak zažívají oživení poptávky a vysoký růst počtu návštěvníků po nepokojích a útocích. V letošní sezóně se tyto země zaměřují na turisty z Německa a Británie balíčky pobytů, které jsou podle jedné studie až o 73 procent levnější než v oblíbených rezortech na španělských ostrovech Ibiza, Mallorca a Menorca. Španělské hotely ve snaze přilákat zpět turisty snížily ceny, řekli agentuře Reuters zástupci hoteliérů a cestovních kanceláří.

V Tunisku za první pololetí počet turistů vzrostl o 40 procent, hlavně díky návratu návštěvníků z Evropy. V Egyptě byl procentní růst zhruba stejný. V Turecku počet turistů stoupl o téměř třetinu.

Provozovatelé hotelů ve Španělsku se v uplynulých letech, kdy počet turistů prudce rostl, snažili vylepšit své nabídky a zaměřili se hlavně na turisty, kteří hodně utrácejí. Nejnovější údaje tak rovněž ukázaly, že zatímco celkové výdaje zahraničních turistů se meziročně snížily o 0,9 procenta, průměrná útrata na osobu stoupla o 9,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám