Hlavní obsah

Ikonické místo ve Švýcarsku se stalo obětí vlastního úspěchu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokteré místo ve Švýcarsku bylo na fotkách zvěčněno tolikrát jako horská restaurace Äscher u Appenzellu. Ikonická chata přilepená na skalní masiv se ale stala obětí vlastního úspěchu, když o ní napsala světová média a začali k ní ve velkém proudit turisté. Kvůli nezvladatelnosti situace se rozhodli ke konci sezóny odejít i současní manažeři.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Äscher je jedním z nejikoničtějších míst ve Švýcarsku.

Článek

Pitoreskní horská bouda byla v roce 2014 listem Huffington Post jmenována jako jedna z pěti nejzajímavějších restaurací na světě, o rok později se objevila na titulní straně speciálu National Geographic. Popularita chaty, kterou do té doby znali víceméně jenom místní, raketově vystřelila, píše švýcarská mutace serveru The Local.

„Úspěch přinesl problémy s infrastrukturou, budova zkrátka nedokáže pojmout takové množství turistů,“ uvedli v prohlášení současní manažeři Nicole a Bernhard Knechtle-Fritscheovi. „Bojujeme s nedostatkem místa, se zásobou vody nebo přísunem elektřiny, což by se do budoucna mohlo ještě zhoršit,“ komentovali své rozhodnutí z podniku po skončení hlavní sezóny odejít.

Manažeři uvedli, že se snažili najít nějaké řešení s organizací Wildkirchli, která restauraci vlastní. Jenže fakt, že má budova status historického dědictví a nachází se nedaleko archeologické oblasti, nenabízí moc prostoru ke změnám. Přesto organizace přislíbila restauraci alespoň drobně upravit. Rozhodnutí manažerů to ovšem nezmění. Provoz totiž komplikuje i fakt, že v regionu vyrostlo množství soukromých hotelů, které si mohou dovolit reagovat na zvyšující se poptávku a nejsou v podstatě nijak omezeny.

Ředitel turistické organizace kantonu Appenzell Innerrhoden Guido Buob řekl, že manažeři odvedli skvělou práci při vypořádávání se situací. Zároveň vyjádřil prosbu, aby organizace Wildkirchli respektovala historickou hodnotu budovy, až bude zasahovat do její stavební podoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám