Hlavní obsah

Dny evropského dědictví poprvé otevřou Kantorovu vilu v Jablonci

Dny evropského dědictví otevřou v sobotu 15. září v Jablonci nad Nisou návštěvníkům poprvé i funkcionalistickou Kantorovu vilu, kterou loni radnice koupila. Na prohlídku se ale dostane jen omezený počet návštěvníků, vila je totiž stále obydlená, řekla Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Foto: Profimedia.cz

Jablonec nad Nisou (ilustrační foto)

Článek

Podmínkou návštěvy bude vstupenka na komentovanou prohlídku, kterou si zájemci mohou zdarma vyzvednout v turistickém informačním centru 12. a 13. září. Celkem se uskuteční sedm prohlídek.

Vilu nedaleko jablonecké přehrady nechal postavit lékař Alfréd Kantor v roce 1934 podle projektu Heinricha Kulky, žáka a blízkého spolupracovníka klasika moderní architektury Adolfa Loose. Připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze.

Jde o jeden z nejcennějších objektů tohoto stylu v regionu radnice, která za budovu se zahradou zaplatila 8,121 miliónu korun, by dům v budoucnu ráda veřejnosti zpřístupnila. Nejprve ale bude nutné vilu zrekonstruovat. „Velikost vily a také fakt, že ji stále obývají běžní nájemníci, nám zatím nedovoluje do interiéru nechat volně proudit davy lidí,” dodala Schaeferová.

Zpřístupní 17 objektů

Památkově chráněný dům má čtyři podlaží, výrazně krychlové hmoty jsou prolomeny nepravidelným rastrem oken. Nejvýraznějším prvkem světlé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Do polozapuštěného suterénu byla umístěna soukromá ordinace, místnost pro domovníka, garáž a zázemí domu. Přízemí vily bylo prostřednictvím terasy propojeno se zahradou.

V 80. letech minulého století byla vila přestavěna. „Ta nejcennější podstata ale zůstala ze 65 procent zachována,” řekl architekt Jan Sapák, který v Česku zastupuje Kulkovu nadaci.

Dny evropského dědictví otevřou v Jablonci návštěvníkům 17 objektů včetně kostelů, kina, divadla a také radnice. „V letošním roce si připomínáme 85. výročí otevření radnice,” řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavili ji v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněnou budovu město od roku 2011 postupně obnovuje. Návštěvníci dostanou možnost nahlédnout do zrekonstruovaných salonků i sálu zastupitelstva, na jehož obnově se právě pracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám