Hlavní obsah

Roste počet návštěvníků severu Moravy a Slezska

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet turistů v Moravskoslezském kraji stále roste. Svědčí o tom čísla Českého statistického úřadu za letošní druhé čtvrtletí. S meziročním nárůstem o 10,5 procenta se stal kraj regionem s nejvyšším meziročním přírůstkem návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejvíce navštěvovaná místa v regionu patří i městečko Štramberk.

Článek

„V tomto období se v Moravskoslezském kraji ubytovalo celkem 251 182 hostů, což meziročně představuje právě to zmíněné navýšení o 10,5 procenta,“ uvedla krajská mluvčí Miroslava Chlebounová. Dodala, že celkem se na území Česka ubytovalo 5,5 miliónu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních. „Na tom se náš region podílel 4,6 procenta. To ho řadí na sedmé místo v rámci všech 14 krajů,“ upřesnila Chlebounová.

Nejvíce turistů zavítalo do turistické oblasti Beskydy–Valašsko. Zamířilo sem 77 371 lidí. Nejvyšší meziroční nárůst návštěvnosti ale v tomto období zaznamenala turistická oblast Poodří–Moravské Kravařsko. Na severní Moravě a ve Slezsku se ubytovalo 192 772 turistů z Česka, dorazili ale také návštěvníci z Polska, Slovenska, Německa, Itálie či z Číny. Těch se zde ubytovalo 58 410. Lidé zde celkem strávili 658 651 nocí.

Táhnou velké akce

„Skvělé výsledky i fakt, že návštěvnost našeho kraje nadále vzrůstá, mi udělaly obrovskou radost. K udržení tohoto trendu, a tedy i ke zvyšování ekonomického přínosu cestovního ruchu pro region zcela jistě přispěl dobrý marketing, rostoucí kvalita služeb, pestrá nabídka aktivit, a především výborná práce provozovatelů a jednotlivých destinačních managementů. Důležitou roli rozhodně sehrály také velké akce, jako například Zlatá tretra, Colours of Ostrava či Beats for Love, které přilákaly velké množství návštěvníků,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Podle něj také k vyšší atraktivitě kraje přispěje i významná konference TBEX Europe 2018, která se v Ostravě konala na konci července. Šlo o mezinárodní shromáždění tvůrců internetového obsahu. Ostravu a různá místa v kraji navštívilo na 500 blogerů, vlogerů, fotografů, novinářů a dalších pracovníků z oblasti cestovního ruchu. „Přijeli skutečně z celého světa, celkem ze 43 zemí. Vytvořili desítky tisíc výstupů a milióny příspěvků na sociálních sítích i v tradičních médiích, což přispěje k dalšímu zviditelnění severní Moravy a Slezska,“ věří náměstek hejtmana, který kladně hodnotí i práci agentury CzechTourism pro region.

Mezi největší lákadla patří v kraji kromě Beskyd a Poodří také industriální areál Dolní oblast Vítkovice s Landek parkem, ostravská zoo, Štramberk se svou Trúbou či Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám