Hlavní obsah

Na kole napříč Švýcarskem. Nenáročně a s koupáním v jezerech

Novinky, Petr Buček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo má rád alpské kopce, průsmyky a nekonečná stoupání, jiný dává na kole přednost pozvolnějším terénům. K méně náročným patří švýcarská cyklotrasa číslo 9, která protíná zemi od jihozápadu k severovýchodu, od Ženevského k Bodamskému jezeru. Nepřijdete přitom o výhledy na úžasné horské scenérie, a navíc se cestou vykoupete v některém ze dvou desítek velkých jezer.

Foto: Petr Buček

Cyklotrasa číslo 9 nepatří k nejnáročnějším, ostřílené cyklisty přesto nezklame.

Článek

Celá jezerní trasa má 505 kilometrů, vyrazit lze také na menší část z ní. My jsme absolvovali zhruba 200 kilometrů mezi Ženevským a Thunským jezerem. Navíc jsme z ní často odbočovali, abychom si cestování zpestřili prohlídkami čokoládovny, hradů a zajímavých měst.

Průměrně osm z deseti cyklistů, které jsme na trase míjeli, sedlalo elektrokolo. Trend bicyklů poháněných motorem je ve Švýcarsku všudypřítomný. Díky této stále ještě nové technologii vyrážejí na cyklotúry i lidé, kteří by si jinak kvůli námaze raději nechali zajít chuť. Takto se nepředřou.

Foto: Petr Buček

Podél trasy se nachází také desítky jezer.

Trasu lze absolvovat i na běžném horském či silničním kole. Vede převážně po asfaltových či lehce šotolinových površích, výjimečně zavede cyklisty na hlavní silnici. Nadmořská výška stezky číslo 9 se pohybuje mezi 376 a 1273 metry. My jsme kola střídali, někdo jel na elektrickém, jiný na silničním.

V prudkých stoupáních byla elektrokola ve velké výhodě. Jejich jezdci si nahoře odpočali, rozhlédli se po krajině a fandili těm, kteří k vrcholku přijížděli s jazykem na vestě.

Kolem hradů a dalších atrakcí

Jak je ve Švýcarsku dobrým zvykem, i cyklotrasa 9 dostala tmavě červené směrovky. Za turistickými, bruslařskými, vodařskými a samozřejmě i cykloturistickým značením je v této alpské zemi společnost SchweizMobil.

Každou trasu lze plánovat také v její mobilní aplikaci anebo si je možné zakoupit knížečku, v níž nechybí ani tipy na výlety. České turisty potěší, že se lze po trase navigovat také s pomocí aplikace Mapy.cz.

Foto: Petr Buček

Trasa je červeně značená.

Foto: Petr Buček

Na přilehlých statcích se dá příjemně občerstvit.

Někdo dá přednost koupání, jiný památkám. Letošní červencové teplé dny byly na koupání ve švýcarských jezerech ideální. Městské pláže zaplnili plavci, některé z nich jsou placené. Koupání ve švýcarských jezerech je jiné než v moři. Okolo vody se pnou vysoké kopce, sladká voda je průzračná, její teplota se v létě pohybuje okolo 21 stupňů Celsia.

Kdo má rád památky a exkurze, přijde si na trase číslo 9 nebo po krátkém odbočení na své. Hned na začátku trasy u Ženevského jezera stojí hrad Chillon, který je pro Švýcary tím, čím je pro Čechy Karlštejn. Středověká stavba pochází ze 13. století a stojí na skalním ostrůvku přímo u břehu jezera.

V nedalekém Vevey se vyplatí zhlédnout další místo, které patří v celém Švýcarsku k nejnavštěvovanějším: muzeum Charlieho Chaplina. Další zajímavostí kousek od trasy číslo 9 je čokoládovna Cailler ve vesnici Broc. Nabízí napínavou multimediální prohlídku historie i současnosti čokolády. S nezbytnou ochutnávkou.

Foto: Petr Buček

Po cestě není nouze o krásné scenérie i památky, třeba hrad Chillon.

My jsme se po cestě k Thunskému jezeru zastavili i v Gstaadu — městě, které patří vedle Zermattu nebo Svatého Mořice k nejexkluzivnějším horským resortům ve Švýcarsku. Přímo ve středu historického městečka právě probíhal turnaj světového okruhu v plážovém volejbale. Pak kurt sbalili a postavili na něm antukový dvorec pro tenisové turnaje nejvyšší dámské a mužské kategorie WTA a ATP.

Turisté mají důvěru

Cestou okolo zemědělských statků občas narazíte na ceduli self-service. Otevřete skříňku a v ní stojí lednice se sýry či marmeládami ze statku. Vedle je ceník a pokladnička. Jindy minete konvici s kávou a upečeným koláčem.

Švýcaři, především na horách a ve vesnicích, cyklistům a turistům důvěřují, a ti bez zaváhání požadovanou částku zaplatí. Nebojte se pít vodu z jakéhokoliv kohoutku, kterým vytéká voda podél cyklotras. Je bezpečně pitná, pochází z okolních horských pramenů.

Foto: SchweizMobil

Od Ženevského jezera k Bodamskému. Tudy trasa vede.

Pokud cestou chcete popojet vlakem nebo autobusem, můžete s sebou vzít na palubu jízdní kolo. Skupiny nad šest lidí by však v případě žlutých busů PostAuto neměli zapomínat na rezervaci míst pro bicykly. Na některých úsecích je rezervace předem nutná v každém případě. Také lanovky ve většině případů kolo odvezou. A ještě jedna důležitá věc: Švýcaři používají pro kolo pojmenování „velo“.

Reklama

Výběr článků

Načítám