Hlavní obsah

Na Maledivách vyrostla částečně potopená umělecká galerie

Novinky, mšv

Maledivy jsou známé coby ráj potápěčů. Komu by už nestačilo při šnorchlování pozorovat podmořský život, může navštívit novou uměleckou galerii. Nese název Coralarium, vyrostla u rezortu Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi a je zvláštní tím, že je částečně potopená. Stejně tak v ní mohou plavci najít sochy, které jsou nad hladinou, ale i pod ní, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Maledivy (ilustrační foto)

Článek

Unikátní je galerie především tím, že se její expozice odhaluje nebo naopak mizí pod vodou podle odlivu a přílivu. Pohyb oceánu lze pozorovat především u soch, které jsou umístěny v úrovni hladiny. Kromě nich ale potápěči naleznou i zcela potopené sochy, několik jich je také na střeše kovové krychle, která galerii ohraničuje.

Zpola potopená stavba podle tvůrců vytváří jakýsi pomyslný most mezi suchozemským a podmořským světem. Její nejnižší část leží tři metry pod hladinou, od mořského dna pak celkově měří šest metrů. Materiály a vzory byly prý pečlivě vybrány, aby napodobily korálový útes, a přilákaly tak nějakou mořskou faunu, která by se v galerii mohla usadit.

Za mořskými živočichy se také několikrát denně pořádají prohlídky s lokálními biology, experty na život v oceánech. Večer je galerie navíc decentně osvětlená, a vytváří tak zajímavou podívanou.

Stavbu navrhl britských umělec Jason deCaires Taylor, který po světě vytvořil už několik podvodních galerií. Ta pravděpodobně nejznámější se nachází u karibské Grenady. „Za ta léta jsem si uvědomil jednu věc. Jakmile ty sochy potopíme, už nejsou naše. Patří moři a vládu nad nimi převezme příroda. Coralarium je místem vzdělání, ale i zachování. Doufáme, že lidem dojde, jak důležité je chránit korálové útesy a oceány obecně,“ uvedl umělec, který na projektech spolupracuje s mořskými biology.

Reklama

Výběr článků

Načítám