Hlavní obsah

V parném létě lákají turisty jeskyně

Právo, Vladimír Klepáč

O pětici veřejnosti zpřístupněných jeskyní v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras je stále větší zájem. Za krápníky míří především v parných dnech stále více turistů, kteří se v podzemí mohou alespoň trochu ochladit.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

K největším lákadlům Moravského krasu patří podzemní plavba po říčce Punkvě.

Článek

V jeskyních je totiž stabilní teplota sedm stupňů Celsia. Do nejvyhledávanějších Punkevních jeskyní, proslavených podzemní plavbou, je ale nutné si zajistit vstupenky s předstihem. „U Punkevek doporučujeme zvláště početnějším skupinkám, aby využily náš internetový rezervační systém. Na druhé straně v dalších jeskyních není třeba se obávat, že by na příchozího vstupenka nevyšla. Výhodou je, že každá z našich jeskyní je trochu jiná,“ řekl Právu vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Připomněl, že loni do nich zavítalo 371 000 lidí, což je meziroční nárůst návštěvnosti o 8500. Tento trend letos pokračuje.

U Punkevek doporučujeme, aby skupiny využily náš internetový rezervační systém
Jiří Hebelka

Novinkou u Punkevních jeskyní je nově postavené občerstvení před turistickým centrem v Pustém žlebu, z něhož se vstupuje do podzemí. Na stavbu tohoto zařízení museli jeskyňáři získat speciální povolení od ministerstva životního prostředí. Po procházce v krápníky bohatě zdobených dómech čeká na návštěvníky průchod po dně propasti Macochy a pak 430 metrů dlouhá podzemní plavba po říčce Punkvě.

Flotila člunů je od letoška obměněná. Nově je opravený most vedoucí k nedaleké Kateřinské jeskyni, jejíž chloubou je Hlavní dóm. Jde o největší přírodní prostor v Česku, která měří na délku sto, na šířku 44 a na výšku 20 metrů. Speleologové v ní připravují drobné překvapení pro turisty. „Pouštíme jim tam z reproduktorů řev jeskynních medvědů. Chceme udělat světelný efekt, který by vytvořil stín medvěda na jedné ze zdí. Snad je tím moc nevyděsíme,“ doplnil Hebelka.

Na krápníky nejbohatší je jeskyně Balcarka, a pokud se chce někdo nechat okouzlit mohutnými skalními stěnami, měl by zamířit do Sloupsko-šošůvských jeskyní. Jejich nejspodnější patro lze po předchozím objednání prozkoumat v doprovodu průvodce jako speleolog. Jde ale již o fyzicky náročnější trasu, která není určena pro malé děti a seniory.

Vytvoří kopii podzemní továrny

Úpravy čekají jeskyni Výpustek mezi Křtinami a Adamovem, kde byl po desetiletí přísně utajovaný protiatomový kryt československé armády. Generálové z něj měli v případě třetí světové války řídit vojenské operace na povrchu.

Za druhé světové války měli nacisté v této jeskyni podzemní továrnu na výrobu leteckých motorů. Připomínají ji historický soustruh a vrtačka, kterou si speleologové zapůjčili z Technického muzea v Brně. „Začínají nám ale rezivět, takže budou v podzemí jen do konce července. Necháme vyrobit makety strojů i s postavami, tak abychom připomněli nejen podzemní továrnu, ale i lidi, kteří v ní museli pracovat,“ doplnil Hebelka. Připomněl, že veškeré informace o vstupech do podzemí najdou zájemci na internetových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám