Hlavní obsah

Historickou pagodu v Londýně pomohla obnovit 3D tiskárna

Novinky, mšv

K původní majestátní podobě se vrátila pagoda v londýnské Královské botanické zahradě. Díky 3D tiskárně, která pečlivě vyrobila 72 dekorativních draků na střechy, si mohou návštěvníci prohlédnout výzdobu, která na historické budově chyběla téměř 250 let, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnskou pagodu pomohla obnovit 3D tiskárnaVideo: AP

 
Článek

Ve své době byla druhou nejvyšší stavbou v Anglii. Velká pagoda v botanické zahradě Kew Gardens byla postavena v roce 1762, navrhl ji architekt William Chambers, inspirován návštěvou Číny.

„Stavba byla zahájena v roce 1761 a o rok později byla hotová. Navrhl ji sice Chambers, ale vybudováním ho pověřila princezna Augusta Sasko-Gothajská, matka krále Jiřího III., jenž je znám jako král, který ztratil Ameriku,“ vysvětluje kurátorka Polly Putnamová.

Zatímco v Asii jsou pagody náboženským místem, královská rodina chtěla především zaujmout návštěvníky a nabídnout jim výhledy na někdejší Londýn. „Abyste si to dokázali představit, byla to druhá nejvyšší stavba Anglie, vyšší byla jen katedrála v Salisbury, která má 57 metrů, pagoda pak 49,“ tvrdí Putnamová. „Lidé ze Západu navíc neměli možnost spatřit čínskou architekturu v takovéto podobě, takže byli unešení,“ dodává.

Nicméně zhruba 20 let po dokončení stavby zmizelo z pagody 80 barevných dekoračních draků. A nikdo neví kam. Říká se, že princ regent Jiří IV. je použil, aby splatil svůj dluh z hazardních her. Putnamová nicméně myslí, že dřevění draci začali plesnivět.

„Británie tehdy zažívala malou dobu ledovou. Bylo hodně bouřek, silné mrazy. Dokážu si představit, že kvůli přírodním vlivům vypadali draci poněkud ošuntěle,“ uvádí.

Opětovně přístupná

Aby k podobnému osudu už nedošlo, byli noví draci vytištění na 3D tiskárně. Přesně 72 jich vyrobila tiskárna, osm na nejspodnější střechu vytvořil řezbář. Podle Nicka Lewise ze společnosti 3D Systems, která draky vyrobila, zabralo vytištění každého 18 hodin. Jsou ovšem velmi odolní. „3D tisk je velmi rychlá a účinná metoda při tvorbě unikátních a komplikovaných kusů,“ uvedl.

Návštěvníkům se pagoda znovu otevřela v pátek 13. července. Stalo se tak po sérii renovací, které započaly roku 2014. Experti obnovovali původní kresby, malby, ale i knihy. „Myslím, že získáte náhled na to, jak vypadala budova původně,“ doplňuje Putnamová.

„Celá zahrada byla vybudovaná, aby do Londýna přinesla svět, takže i okolní rostliny pocházejí z celé planety. A teď můžete vidět, že se kus Číny opět vrátil do Londýna,“ uzavřela kurátorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám