Hlavní obsah

Na Ibize chtějí pokutovat turisty, kteří si ručníkem rezervují místo na pláži

Novinky, mšv

Na španělské Ibize zvažují, že budou pokutovat turisty, kteří si nechají třeba přes noc ručník na veřejné pláži, aby si zabrali nejlepší místa. Takové chování se totiž nelíbí místním, kteří si stěžují lokálním úřadům. Cizinci prý navíc ostatní návštěvníky pláže ruší a kopou kolem sebe písek, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O zavedení pokut se na popud obyvatel už reálně uvažuje. „Přemýšlíme, že zavedeme opatření, která už některá města přijala, čímž bychom mohli zabránit, aby k podobným situacím docházelo,“ uvedla radní pro životní prostředí Montserrat Garcia v narážce na turisty, kteří si nechávají osušky na pláži přes noc nebo i přes den, aby jim nikdo nezabral jejich místa.

Ibiza, jeden z baleárských ostrovů, navíc dlouhodobě bojuje s množstvím turistů. Nebylo by proto překvapením, kdyby pokutování, o jehož výši zatím nejsou informace, skutečně radní zavedli.

Podobný systém zavedli před dvěma lety v Itálii. Zákaz se vztahuje na veškeré plážové vybavení od ručníků až po slunečníky i plavky. V krajním případě může padnout pokuta až 200 eur (cca 5000 korun). [celá zpráva]

Ibizu navštíví ročně přes tři milióny turistů, což je na ostrov o rozloze 572 kilometrů čtverečních skutečně mnoho. Silná poptávka po prázdninovém bydlení navíc znásobila sezónní ceny, čehož mnozí místní využívají a palandy umístěné na balkóně nabízejí za 50 eur (cca 1200 korun) za noc. Podobné nabídky se vyskytují zejména na službách zprostředkovávajících ubytování.

Reklama

Výběr článků

Načítám