Hlavní obsah

Gabčíkův rodný kraj vítá milovníky přírody i lenochy

Novinky, Jakub Kynčl (Žilina)

Slovensko konstantně patří u českých turistů mezi nejnavštěvovanější země. Nejen, že je za humny, se Slováky nás pojí také historie a v neposlední řadě také nehrozí jazyková bariéra. Jen malý kousek za Žilinou se rozprostírá oblast, která každý rok láká milovníky treků a přírody, kteří ovšem aktivní dovolenou rádi kombinují i s maximální pasivitou.

Foto: Profimedia.cz

Západy slunce jsou kolem zříceniny hradu Lietava krásné.

Článek

Přemýšlíte o nějakém prodlouženém víkendu, zvažujete vyjet někam blízko za hranice a chtěli byste zkombinovat pěší turistiku s trochou historie a trochou nefalšovaného lázeňského odpočinku? Pouhých deset kilometrů za Žilinou začíná kraj, kde byste tímto způsobem mohli bez větších obtíží strávit i týden.

Každopádně i během prodlouženého víkendu vám může oblast kolem Lietavy a Rajeckých Teplic vykouzlit úsměv na tváři a pohodu v obličeji.

Zřícenina hradu Lietava je jedním z nejfotogeničtějších míst v oblasti a zdejší západy slunce jsou vyhlášené. Nevýhoda? Budete muset vynaložit trochu energie, abyste se na toto místo ležící na kopci dostali. Odmění vás však kouzelné výhledy do krajiny. Nehledejte za tímto místem moc oné kultury, protože jde opravdu jen o zříceninu se zbytky obvodových zdí. Jako půldenní odpolední aktivitu, když vyrazíte z přilehlé Lietavské Lúčky, lze však tento trek za dobrého počasí více než doporučit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výjimečný kamenný útvar stojí přímo u silnice.

Ještě než zamíříte po treku za odpočinkem a léčivou vodou do Rajeckých Teplic, stavte se cestou v přilehlé vesničce Poluvsie. Přímo u silnice tu totiž stojí přírodní památka - Poluvsianská skalní jehla.

Tento zhruba patnáctimetrový dolomitový skalní objekt byl v minulosti oblíbeným místem výcviku horolezců. To už se dnes samozřejmě vzhledem k ochraně tohoto netradičního kusu kamene dít nemůže.

A co by kamenem dohodil je ještě jedno zajímavé místo, významné z pohledu dějin Československa ve 20. století. Nachází se tu totiž rodný dům Jozefa Gabčíka, klíčového muže operace Anthropoid, tedy atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Dům není nikterak značený, ale naproti přes silnici se nachází památník s jeho bustou. Zajímavostí je, že rodina dům neopustila a bydlí v něm Gabčíkova přímá příbuzná.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Busta Jozefa Gabčíka stojí přímo přes cestu od jeho rodného domu.

O pouhý kilometr dál už se ale rozprostírá ráj v pravém slova smyslu. Ozdobou Rajeckých Teplic jsou lázně Aphrodite, jak už název napovídá, vyvedené v antickém stylu. Je to možná právě toto honosné provedení, které sem vyjma místních láká do zdejšího luxusního hotelu hojně i českou klientelu. Lázeňské procedury pak už jen doplňují dokonalý pocit relaxace, za kterým sem turisté často i pravidelně jezdí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Magická večerní atmosféra lázní Aphrodite

A pokud vás po odpočinku přepadne opět chuť na nějaký ten výšlap, zhruba čtyři kilometry nad obcí Rajecká Lesná se nachází gejzír, který stříká do výšky zhruba šesti metrů. A pokud nejste z oceli, tak se vám po výšlapu nějaké to osvěžení určitě bude hodit...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám