Hlavní obsah

Olomouc chystá barokní slavnosti, naplánovány jsou na 22 večerů

Na 22 letních večerů jsou naplánovány letošní Olomoucké barokní slavnosti. Odehrají se během července v Uměleckém centru Univerzity Palackého, kulisu jim poskytne unikátní replika barokního divadla Theatrum Schrattenbach. Slavnosti letos nabídnou sedm titulů od slavných skladatelů, jako jsou Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi či Wolfgang Amadeus Mozart. Ve světové premiéře zazní i volná rekonstrukce Monteverdiho barokní opery.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum města Olomouc

Článek

Přehlídka se letos koná pošesté, její součástí budou například i noční prohlídky Sarkandrovy kaple.

"Na slavnostech se hrají především barokní opery s vazbou na Moravu nebo na Českou republiku, návštěvníci neuvidí nic podobného na žádném jiném festivalu v Evropě. Unikátní je, že se představení odehrávají na rozebíratelné replice barokního divadla, jde o pohyblivou barokní scénu," uvedl umělecký vedoucí festivalu Tomáš Hanzlík.

Velkým tahákem letošního ročníku bude novodobá světová premiéra opery Antonia Caldary L ́Amor non ha legge psaná pro moravského aristokrata a patriota Johana Adama Questenberga. Premiéra tohoto díla se konala na zámku v Jaroměřici nad Rokytnou před 290 lety. Opera se zachovala unikátně v autografní partituře ve vídeňském archivu.

Všechna představení se uskuteční v replice barokního divadla za doprovodu barokního orchestru, který důsledně využívá historických hudebních nástrojů. Specialitou barokních oper i festivalových představení jsou opulentní kostýmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám