Hlavní obsah

Na den v Dubaji aneb Jak si ozvláštnit dovolenou v exotice

Novinky, Jakub Kynčl (Dubaj)

Futuristické město Dubaj má každým rokem stále více návštěvníků a vypadá to, že by mohlo naplnit svůj cíl přivítat v roce 2020 úctyhodných 20 miliónů turistů. Mnoho z nich si dělá v Dubaji jen takzvaný stop-over a v bohatém emirátu tráví jeden až dva dny. Právě přes Dubaj se totiž velmi často létá do exotiky. Proč se tu tedy po dovolené na den či dva nezastavit, když toto město nabízí skutečně pro každého něco?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Letecký pohled na moderní centrum Dubaje. Když si dobře připravíte plán své návštěvy, nebudete se nudit ani vteřinu.

Článek

Pro ty, kteří jsou v Dubaji poprvé

Máte v Dubaji jen den či dva a ještě nikdy jste tu nebyli? Nepřežeňte to a počítejte s tím, že část času můžete strávit v dopravních prostředcích a někde můžete stát i fronty na vstup. Neměli byste samozřejmě vynechat návštěvu nejvyšší budovy světa, Burdž Chalífy. Po internetu si můžete svůj vstup rezervovat na určitý čas, a zcela se tak vyhnout frontám. Určitě to udělejte. Zajeďte si do starého města (Deira), vychutnejte si vodní dýmku v některé kavárně a projděte se po promenádě tamější marinou. A nejluxusnější hotel světa - Burdž al-Arab, který proslul mimo jiné svým tvarem, také stojí za cestu okolo.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Legendární hotel Burdž al-Arab

Pláží sice v Dubaji není habaděj, ale několik veřejných vám postačí k tomu, abyste nemuseli tento emirát ve svém našlapaném programu opouštět. Pokud se vám do vašeho itineráře nevejde pouštní safari v džípech, můžete si zajít zalyžovat do obří haly Ski Dubai. Výbavu vám na místě půjčí. A máte-li rádi dobré jídlo, vychutnejte si směs restaurací, které Dubaj nabízí. Spojené arabské emiráty nemají vlastní typickou kuchyni, mísí se tu chutě celého světa. Najdete zde tak nejen skvělé arabské restaurace, ale třeba také indické, francouzské či italské. Stačí si vybrat.

Pro ty, kteří milují umění

Dubaj se dynamicky rozvíjí, a tak zde opravdu každý měsíc přibývají kulturní akce a festivaly. Koná se tu nejen filmový festival, Comic Con, ale i obrovské množství výstav. A ač je vedlejší emirát Abú Dhabí považován za centrum emirátské kultury, Dubaj rozhodně nezaostává. Literatura, design, kaligrafie - to vše tu má vlastní festivaly.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Z představení La Perle vám půjdou oči kolem...

Pokud jste však v Dubaji jen na skok, dá se očekávat, že si nebudete úplně moci načasovat svou návštěvu na období festivalu, který by vás učaroval. Proto přijměte aspoň jeden tip na zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Pokud jste někdy byli na cirkusově-divadelním představení skupiny Cirque du Soleil (CdS), nesmíte vynechat představení La Perle. To sice nespadá pod CdS, ale jeho úroveň je přinejmenším na stejné úrovni. A píšu to z pozice člověka, který viděl v Las Vegas všechna vyjma jednoho vystoupení CdS. Akrobacie nejvyšší třídy, působivá průprava a útok na všechny smysly - takové je představení La Perle.

Pro ty, kteří rádi nakupují

V Dubaji jsou dva typy nákupů. Jeden se odehrává na tržištích ve čtvrti Deira a ten druhý v hypermoderních nákupních centrech, zejména v Dubai Mall, které přímo sousedí s budovou Budrž Chalífa. V Deiře nakoupíte čerstvé a poměrně levné koření, včetně šafránu, který je do Dubaje dovážen z Íránu. Je nejen vysoce kvalitní, ale také několikrát levnější než v České republice. Hned vedle trhu s kořením je pak známý zlatý souk, tedy trh se zlatem. Zdejší zlato je převážně 18karátové a za výlohou jednoho z obchodů můžete vidět i rekordní zlatý prsten v hodnotě vyšší než 65 miliónů korun.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dubajský souk (neboli trh) s kořením je pověstný. Seženete zde vyjma koření i čaje, pistácie či esenciální oleje.

Pokud vás nezajímá ani zlato, ani koření, vyrazte do Dubai Mall. Zde se nachází plno luxusních módních obchodů, ale také obchody s elektronikou, kterou lidé z Dubaje často vozí. Nové mobilní telefony tu totiž vycházejí o nějakou tu tisícovku levněji než v ČR. Nechybí však ale ani luxusní šperky a kosmetika z celého světa. A až vás ty nákupy přestanou bavit, můžete si zajít zabruslit na ledovou plochu či si alespoň zajít do úchvatného akvária, které se nachází přímo uvnitř Dubai Mall.

Pro ty, kteří cestují s dětmi

Těm, kteří cestují s dětmi, se v Dubaji doporučuje asi úplně nejsnáze. Málokdo jiný totiž umí vydržet na jednom místě tak dlouhou dobu. Pokud se ale baví děti a nezlobí, tak co si přát více? I na rodiny s dětmi začali v Dubaji poměrně nedávno cílit, a vy tak můžete vyrazit se svými ratolestmi za zábavou. Pokud máte už děti školou povinné, které mají rády adrenalin, zvolte IMG World of Adventure, což je největší krytý zábavní park na světě. Najdete zde vše od decentních atrakcí až po horskou dráhu, ze které se bude tajit dech i dospělým odvážlivcům. Bez potíží zde můžete strávit čtyři až šest hodin. Platíte zde vstupné, atrakce už máte posléze zdarma.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled do Dubai Parks and Resorts

Pokud cestujete s menšími dětmi, řekněme od tří do sedmi let, vydejte se spíše do Dubai Parks and Resorts, což je jeden obří zábavní park, rozdělený na několik menších. Vstup si můžete zaplatit i jen do některého z nich. Najdete zde Legoland Dubai, Legoland Water Park, Motiongate Dubai a Bollywood Parks Dubai. Evropané chodí nejčastěji do Legolandu a hollywoodskými hity inspirovaného Motiongate. Část parků je krytá, ale mezi místy musíte procházet venkovními prostory, kde je mnoho atrakcí. Pokud navštěvujete Dubaj v létě, může být (a nejspíš i bude) opravdu teplo a vy oceníte spíše Legoland Water Park či výše zmíněný krytý zábavní park. Více najdete v článku zde.

Pro ty, které fascinuje budoucnost

Futuristických budov je v Dubaji přehršel. Mezi všemi samozřejmě vyčnívá už výše zmíněná Burdž Chalífa. A než se otevře koncem tohoto roku rekordní vyhlídkové ruské kolo, můžete si vychutnat úchvatný výhled aspoň odsud. A pokud chcete spatřit na vlastní oči květinový park jako z jiného světa, zařaďte si do svého itineráře Dubai Miracle Garden.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Při západu slunce září rámeček do dáli zlatou barvou...

Pokud chcete navštívit nějaké místo, které zatím ještě mnoho českých turistů navštívit nestihlo, udělejte si cestu kolem „rámečku” nazvaného Dubai Frame. Tato 150 metrů vysoká stavba funguje nejen jako vyhlídkový bod s populární prosklenou podlahou, ale také jako pomyslné rozdělení staré a nové Dubaje. Když se totiž podíváte skrz rámeček ze strany starší zástavby, uvidíte jen ty nejmodernější mrakodrapy. A naopak z moderní zástavby uvidíte tu starší část Dubaje, tedy víceméně tu jedinou, která tu v roce 2003 při mé první návštěvě emirátu vůbec stála. Stačilo pouhých 15 let...

Rady a tipy do Dubaje

Od 1. července létají z Prahy do Dubaje dva denní spoje aerolinek Emirates, což cestujícím umožní nejen letět praktičtěji do exotických lokalit, ale také lépe konfigurovat délku svého pobytu v samotné Dubaji. Pokud budete chtít letět Airbusem A380, což je zážitek sám o sobě, přiletíte do Dubaje kolem půlnoci. Návazné lety do exotických lokalit však létají až ráno, proto bude mnoho cestujících nově volit noční let Boeingem 777-300ER, který pojme až 360 cestujících.

Pokud máte to štěstí a cestujete business class či dokonce first class, tak můžete „zakempovat” v Emirates salónku přímo na letišti.

Bydlení v srdci letiště

Pokud nechcete opouštět areál letiště, procházet imigrační kontrolou a na několik hodin někam přejíždět, dubajské letiště disponuje luxusním hotelem přímo uvnitř letiště. Dubai International Airport Hotel se nachází uvnitř terminálů 1 a 3. Nejde však o tradiční letištní hotel s miniaturními buňkami, ale o poctivý pětihvězdičkový hotel, který je opravdu diametrálně odlišnou alternativou k přespání na lavičkách na letišti. Navíc nadšence do létání jistě nadchne to, že z pokojů je výhled přímo do vnitřku terminálu, a místo počítání oveček tak můžete před usnutím pozorovat dění na letišti. Ceny se liší v závislosti na tom, jaký typ pokoje a jak moc dopředu si objednáte.

Nevýhody některých ubytování

Pokud budete cestou zpět do domoviny zůstávat v Dubaji jednu nebo dvě noci, zvažte, v jaké části města si budete hotel hledat. Nejlevnější pokoje najdete ve staré čtvrti protkané trhy s nejrůznějšími kořeními a co by kamenem dohodil od zlatého trhu. Jejich kvalita bývá však až na čestné výjimky nevalná. Bydlet na „palmě” zase sice obvykle znamená luxusní bydlení, avšak dopravní zácpy vás mohou nepříjemně zdržet.

Bydlení na praktickém místě

Lidé tak obvykle hledají kompromisní lokalitu - okolí parku Zabeel je praktické tím, že je kousíček od dálnice, která zajišťuje alespoň určitou plynulost provozu a navíc se nachází přesně mezi čtvrtí Deira a novými turistickými lokalitami kolem nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa. Nejlepší poměr kvality a ceny v této lokalitě podle portálu Tripadvisor nabízí čtyřhvězdičkový hotel Rove Trade Centre, jehož ceny začínají pod tisícikorunou za noc.

Zásuvky

Standardní zásuvky v Dubaji jsou totožné jako ve Velké Británii, budete tedy potřebovat adaptér. Pravda ovšem je, že v mnoha hotelech jsou na hosty z pevninské Evropy připraveni a adaptér je přímo na pokoji, anebo vám jej na recepci zapůjčí. Nikdo vám to však předem nezaručí.

Doprava po Dubaji

Pokud si nechcete půjčovat vlastní auto, budete se muset spolehnout na místní metro a případně na vozy taxi. Metro je extrémně čisté a není výjimkou ani to, že některé zastávky osvětlují česká křišťálová svítidla. Lístky jsou levné, avšak počítejte s tím, že se nedostanete úplně všude, kam byste možná chtěli. Na hlavní atrakce to ale rozhodně stačí. Uber funguje v Dubaji pouze luxusní, a tak počítejte s tím, že se budete sice vozit jaguary, ale zaplatíte dokonce o něco více než v tradičních taxících. Ty jsou v Dubaji levnější než v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám